Ο «νάρκισσος» Γκογκέν στην αγγλική πρωτεύουσα

Ο «νάρκισσος» Γκογκέν στην αγγλική πρωτεύουσα

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πορτρέτα του σπουδαίου Γάλλου ζωγράφου Πολ Γκογκέν (Παρίσι 1848-Μαρκησίες Νήσοι 1903) παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου σε μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της σεζόν στην αγγλική πρωτεύουσα, που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου. Η έκθεση έχει τίτλο ««Γκογκέν, προσωπογραφίες» και περιλαμβάνει 50 έργα που διατρέχουν τις διάφορες εποχές της καινοτόμου και ανατρεπτικής πορείας του ζωγράφου, αναδεικνύοντας πώς ριζοσπαστικοποίησε ένα συμβατικό είδος αναπαράστασης, την προσωπογραφία. Εκτός από τους πίνακες που είναι και οι περισσότεροι, εκτίθενται επίσης σχέδια, γλυπτά και χαρακτικά. Εργα που προέρχονται από διάσημα μουσεία, όπως το Ορσέ, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, το Βασιλικό Μουσείο του Βελγίου.

Κεντρικός άξονας της έκθεσης είναι φυσικά οι αυτοπροσωπογραφίες του ίδιου του Γκογκέν –ο διευθυντής της εθνικής πινακοθήκης Γκαμπριέλε Φινάλντι έκανε λόγο για έναν από τους «πιο νάρκισσους καλλιτέχνες»–, και όπου δεν απεικονίζεται ο ίδιος, παρουσιάζονται πορτρέτα από πρόσωπα του κοντινού του περιβάλλοντος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή