Η αστείρευτη Ζώμινθος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε βρει ασύλητους βασιλικούς τάφους, χρυσά ευρήματα, παλάτια, αλλά πάντα η Ζώμινθος είχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Γιάννη Σακελλαράκη. Από το 1959 ο αείμνηστος αρχαιολόγος έσκαβε στην Κρήτη, φοιτητής ακόμη όταν συμμετείχε στην ανασκαφή θολωτού τάφου στη Μυρσίνη Σητείας. Οι επιτυχίες έκτοτε ήταν πολλές: Ιδαίον Αντρον, Αρχάνες, βασιλικό νεκροταφείο στο Φουρνί, ιερό της ανθρωποθυσίας στα Ανεμόσπηλια καθώς και ιερό κορυφής στα Κύθηρα.

Τη δεύτερη μέρα της ανασκαφής του Ιδαίου Αντρου στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η απάντηση ενός βοσκού στην ερώτηση «πού βόσκεις τα πρόβατά σου», άρχισε να τον απασχολεί. «Στη Ζώμινθο», του είπε ο βοσκός και εκείνη η κατάληξη «νθος» καρφώθηκε στο μυαλό του.

Και πράγματι, εκεί στον Ψηλορείτη, σε ύψος 1.187 μ. βρήκε και ανέσκαψε μαζί με τη σύζυγό του Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη ένα καλοοργανωμένο βιοτεχνικό και θρησκευτικοπολιτικό κέντρο των Μινωιτών, με υψηλή αισθητική. Η Ζώμινθος, στην οποία συνεχίζει άοκνα να ερευνά η δρ Εφη Σαπουνά, μας εκπλήσσει κάθε χρόνο με όσα φέρνει στο φως.

Με εμβαδόν που ξεπερνά τα 1.600 τ.μ., με δεύτερο όροφο, πιθανόν και τρίτο, αυτό το ανακτορικό συγκρότημα χτίστηκε από σκληρή πέτρα, με πλακόστρωτα δωμάτια και αυλές, φωταγωγούς, κλιμακοστάσιο, δεξαμενή καθαρμών, χώρους λατρείας, εργαστήρια, κοιτώνες αρχόντων, με  επιχρισμένους τοίχους, με κίτρινα, κόκκινα, μπλε και πορτοκαλιά κονιάματα που έπεσαν από τον σεισμό, αλλά μαρτυρούν την ύπαρξη τοιχογραφιών. Είχε εκατόν πενήντα δωμάτια και έναν έξυπνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Πολλά, πάρα πολλά, ήταν και τα κινητά ευρήματα.

Φέτος αποκαλύφθηκε πινακίδα της Ιερογλυφικής/Γραμμικής Α Γραφής, στην οποία αναγράφονται 217 τριποδικά αγγεία, με το ιδεόγραμμα δίπλα στα σύμβολα των αριθμών. Πρόκειται για τη λογιστική καταγραφή των αντικειμένων του ανακτόρου, που επιβεβαιώνει την άριστη οργάνωσή του. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι κάτω από το κτίριο της Νεοανακτορικής περιόδου υπήρχε παλαιότερο που δέχτηκε αλλαγές σαν χτυπήθηκε από σεισμό. Στον αρχικό χώρο εισόδου βρέθηκαν πεσμένα από άνω όροφο τμήμα ενός ειδωλίου ταύρου, αγγεία αλλά και στρογγυλά δισκία που μαζί με το λίθινο επίμηκες εγχάρακτο πλακίδιο αποτελούν ενθέσεις σε Ζατρίκιο, δηλαδή επιτραπέζιο παιχνίδι της εποχής, όμοιο με εκείνο της Κνωσού που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο χάρτης του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης είναι ισχυρός. Και ελπίζουμε πράγματι να προχωρήσει το αίτημα για την εγγραφή μινωικών ανακτορικών κέντρων στον κατάλογο της UNESCO, με Κνωσό, Φαιστό, Μάλια, Ζάκρο, Ζώμινθο, αρχαία Κυδωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή