Ο μυστικός κήπος της Κυριακής Μαυρογεώργη

Ο μυστικός κήπος της Κυριακής Μαυρογεώργη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση με τα νέα έργα της Κυριακής Μαυρογεώργη στην γκαλερί Genesis είναι η αποκάλυψη ενός μύχιου και μυστικού κόσμου, υπέρτατης κομψότητας και βαθύτατου συμβολισμού. Η επαφή με αυτόν τον κόσμο, που αποτελείται από μικρογλυπτά σε μια διάταξη και παράθεση σχεδόν ψευδαισθητική, προκαλεί συνειρμική ροή από τα βάθη της συνείδησης. Είναι ένα συμπαγές σύμπαν αποτελούμενο από εύθραυστους κλώνους.

Ο μυστικός κήπος της Κυριακής Μαυρογεώργη-1

Η Κυριακή Μαυρογεώργη δουλεύει επί πολλά χρόνια με την πορσελάνη την οποία συνδυάζει με διάφορα υλικά. Στη νέα της έκθεση, προχωράει με μεγαλύτερη τόλμη, και οργανώνει μικροκόσμους, από στέρεα και ευπαθή υλικά, γεννώντας σπασμούς φαντασιακής εκτόνωσης προς περιοχές του νου στο όριο της υπερρεαλιστικής προβολής. Από κοντά, η θέαση αυτών των έργων παρασύρει σε αυθυποβολή. Εχει κανείς την εντύπωση της εξόρυξης από κοιτάσματα που άφησαν εφιάλτες και επιθυμίες.

Ο μυστικός κήπος της Κυριακής Μαυρογεώργη-2

Στον λευκό περίγυρο της γκαλερί Genesis, του Γιώργου Τζάνερη (Χάρητος 37, Κολωνάκι), τα μικρογλυπτά της Κυριακής Μαυρογεώργη οργανώνονται αρχιτεκτονικά σαν ένα εκθετήριο αρχαιολογικής ανασκαφής. Παραπέμποντας σε ένα αμάλγαμα από μορφές και συμπλέγματα, ο κόσμος της Κυριακής Μαυρογεώργη φέρνει σε μια προθήκη όλα όσα θα μπορούσε να βρει κανείς στον βυθό της μνήμης. Συντρίμμια από όνειρα, ξέφτια από παραμύθια, σκόνη από έρωτες, ανάσες από αφηγήσεις, σκιές από ταφικά μνημεία.

Ο μυστικός κήπος της Κυριακής Μαυρογεώργη-3

Η Κυριακή Μαυρογεώργη εισχωρεί σε ένα απόθεμα αστικής μνήμης, ανοίγει δώματα του νου και αποσπά πορσελάνινα θυμιατήρια, τα αποσυναρμολογεί και τα επανασυνθέτει με μεγάλη ελευθερία και αφηγηματική ικανότητα. Τα ζωόμορφα συμπλέγματα ενώνουν τον κόσμο των έμβιων σε μία ενιαία συνθήκη, άχρονη και άσπιλη από προκαταλήψεις και ιεραρχήσεις. Θραύσματα από πυκνά δάση προσομοιώνονται σε σπαράγματα από κεντήματα, απόηχοι παραμυθιών δένονται σε μετα-ρομαντικές μινιατούρες, σώματα εξαϋλώνονται και ιδέες αποκτούν ύλη, η παιδική ηλικία είναι το μέλλον και ο θάνατος μια διαρκή συνθήκη.

Ο μυστικός κήπος της Κυριακής Μαυρογεώργη-4

Η Κυριακή Μαυρογεώργη έχει γεννήσει μια σκοτεινή υβριδική αλληγορία για τον τρόμο και την ευτυχία και αφηγείται σε μια διαρκή ροή μεταπλάθοντας τα υλικά της σε λέξεις, εικόνες και φαντάσματα. Μέσα στον κλωβό που γεννούν τα λιλιπούτεια κομψοτεχνήματά της, αισθάνεται κανείς το θρόισμα μιας παράλληλης ιστορίας. Είναι ένας λαβύρινθος που μοιάζει με κοινή πατρίδα.

Η έκθεση της Κυριακής Μαυρογεώργη θα παραμείνει ανοικτή έως και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στην γκαλερί Genesis (Χάρητος 37, Κολωνάκι).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή