Οταν ο «Ανθρωπος του Βιτρούβιου» ενώνει

Οταν ο «Ανθρωπος του Βιτρούβιου» ενώνει

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Ανθρωπος του Βιτρούβιου», που φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1490 από τη σπάνια ιδιοφυΐα του Λεονάρντο ντα Βίντσι και είναι ένα από τα διασημότερα σχέδιά του, στάθηκε η αιτία να ψυχρανθούν οι γαλλοϊταλικές σχέσεις πριν από λίγες ημέρες. Η ένταση πυροδοτήθηκε από  την προσφυγή στο δικαστήριο της ιταλικής οργάνωσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς «Italia Nostra», προκειμένου να εμποδίσει τον δανεισμό του έργου στο Μουσείο του Λούβρου, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ ευαίσθητο για να ταξιδέψει. Ο «Ανθρωπος του Βιτρούβιου», που σχεδιάστηκε σε ένα από τα ημερολόγια του Λεονάρντο, φυλάσσεται σε ειδικές συνθήκες στην Academia Gallery της Βενετίας, προστατευμένος από τις αλλαγές της θερμοκρασίας και το δυνατό φως.

Η πρόσφατη απόφαση ιταλικού δικαστηρίου να επιτρέψει εντέλει το δάνειο, κρίνοντας ανεπαρκείς τις αιτιάσεις της οργάνωσης, έδωσε τέλος στη διαμάχη Ιταλίας και Γαλλίας. Ετσι διασώθηκε και μια ευρύτερη συμφωνία δανεισμού που, εκτός από το συγκεκριμένο σχέδιο, περιελάμβανε επτά έργα του Λεονάρντο, τα οποία εντέλει θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στην επετειακή έκθεση που εγκαινιάζεται στις 24 Οκτωβρίου στο Λούβρο. Ποια είναι όμως αυτή η έκθεση που, πριν ξεκινήσει, έχει γίνει blockbuster;

Με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι το Λούβρο σχεδιάζει και διοργανώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον απόλυτο άνθρωπο της Αναγέννησης, καλύπτοντας ουσιαστικά όλη την καλλιτεχνική του πορεία. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ιδιοφυΐας του Ντα Βίντσι, την αξία των έργων του αλλά και το εύρος της δημιουργίας του, αυτή η έκθεση θεωρείται ένα από τα εικαστικά γεγονότα της χρονιάς. Στόχος της είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο αυτή η μοναδική προσωπικότητα της τέχνης τοποθέτησε τη ζωγραφική στο επίκεντρο όλων των άλλων δραστηριοτήτων του. Την αποκαλούσε «η επιστήμη της ζωγραφικής» και αποτέλεσε για αυτόν το μέσο για να εξερευνήσει τα μυστήρια του σύμπαντος· και να δώσει ζωή στους πίνακές του.

Οταν ο «Ανθρωπος του Βιτρούβιου» ενώνει-1

Ο «Ανθρωπος του Βιτρούβιου» (περ. 1490) και η δωρεά του προς το Λούβρο για να συμμετάσχει στην επετειακή έκθεση του μουσείου, ήταν η αιτία να ψυχρανθούν οι γαλλοϊταλικές σχέσεις.

Προφανώς, για ένα τέτοιο γεγονός το μεγαλύτερο μουσείο της Γαλλίας δεν περιορίζεται στην παρουσίαση των έργων του Ντα Βίντσι που διαθέτει στη συλλογή του. Πέρα από τους πέντε σπουδαίους πίνακες που έχει στην κατοχή του –ανάμεσά τους η περίφημη «Μόνα Λίζα»– και τα 22 σχέδια, το μουσείο συγκέντρωσε επιπλέον 140 έργα (πίνακες, σχέδια, χειρόγραφα, γλυπτά, αντικείμενα τέχνης) από τα πιο διάσημα μουσεία και ιδρύματα του κόσμου, από το Βρετανικό Μουσείο έως το Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης και την Πινακοθήκη του Βατικανού.

Στην απόπειρα του Λούβρου να πλησιάσει όσο πιο κοντά μπορεί τον Λεονάρντο και τη μυθική ζωή του, θα συμβάλει και η «Μόνα Λίζα». Ο πίνακας έχει επιστρέψει τις τελευταίες εβδομάδες στην ηλιόλουστη Salle des États, μια από τις αίθουσες της μόνιμης συλλογής του Λούβρου, που πρόσφατα ανακαινίστηκε. Στο διάστημα των εργασιών το έργο είχε μεταφερθεί στην Galerie Médicis και η περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης των επισκεπτών προκάλεσε ουρές και εκνευρισμό. Οι τουρίστες διαμαρτύρονταν επειδή υπήρχαν μπάρες που τους κρατούσαν μακριά και η πολυκοσμία τούς ανάγκαζε να απομακρύνονται γρήγορα.

Επτάλεπτη ξενάγηση

Η έκθεση που τώρα ετοιμάζεται σκοπεύει να «διορθώσει» αυτό το πρόβλημα. Ο ζωγραφικός πίνακας δεν θα φύγει από τη μόνιμη συλλογή, αλλά οι επισκέπτες της επετειακής έκθεσης μπορούν να έχουν μια πιο «προσωπική» συνάντηση μαζί της μέσω της εικονικής πραγματικότητας. Πρόκειται για μια επτάλεπτη virtual ξενάγηση στον κόσμο της, ένα ραντεβού σαν ταξίδι στον χρόνο, που φέρνει τον επισκέπτη απέναντι στην αινιγματική γυναίκα για μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο από τους επιμελητές της έκθεσης εργάστηκαν σχολαστικά συγκεντρώνοντας όλες τις ιστορικές πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εικονική αφήγηση, καθώς πολλά στοιχεία για τη ζωή και το περιβάλλον της οπτικοποιήθηκαν – από τον κυματισμό των μαλλιών της έως το βελούδινο φόρεμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή