Η Κυρά της Φυλακωπής διηγείται

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κυρά της Φυλακωπής είναι στ’ αλήθεια πολύ κομψή, και ας έρχεται από τα βάθη του χρόνου, από τον 14ο αιώνα π.Χ. Αυτό το μικρό ειδώλιο με ύψος 20 εκατοστά, που κατά πάσα πιθανότητα απεικονίζει τη γυναικεία θεότητα που λατρευόταν στο ιερό της Φυλακωπής στην Μήλο, έχει καλοσχεδιασμένα, εκφραστικά μάτια, σκούρα φρύδια, στολίδι στον λαιμό της και ένα φόρεμα που τη γραμμή του θα ζήλευαν πολλοί σύγχρονοι σχεδιαστές.

Η όμορφη κυρά της Τήνου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη μυκηναϊκή εποχή», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2019 στην Τήνο, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου (ΠΙΟΠ) Πειραιώς, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του ιδρύματος με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

«Πρόκειται για μια άγνωστη πτυχή των Κυκλάδων», λέει στην «Κ» ο αρχαιολόγος και έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης. «Η περιοχή είναι γνωστή για τον πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό, στον οποίο δόθηκε έμφαση κατά την έρευνα. Σε αυτόν λοιπόν στράφηκαν και τα φώτα του ενδιαφέροντος, αφήνοντας στη σκιά τις μυκηναϊκές Κυκλάδες. Η συγκεκριμένη έκθεση που μπόρεσε να πραγματοποιηθεί χάρη στην υποστήριξη του επιστημονικού δυναμικού της Εφορείας αλλά και εξωτερικών συνεργατών δίνει υπόσταση στο κυκλαδικό αρχιπέλαγος κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.)».

Η Κυρά της Φυλακωπής διηγείται-1

H αρχαιολόγος Αναστασία Αγγελοπούλου, επιμελήτρια της έκθεσης, φρόντισε για την παρουσίαση 151 επιλεγμένων αντικειμένων – αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής και κοσμηματοποιίας της περιόδου.

Προκειμένου να αναδειχθεί αυτή η ιστορική περίοδος και να βγουν στο φως οι άγνωστες πτυχές του κυκλαδικού παρελθόντος, η αρχαιολόγος Αναστασία Αγγελοπούλου, επιμελήτρια της έκθεσης, φρόντισε για την παρουσίαση 151 επιλεγμένων αντικειμένων – αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής και κοσμηματοποιίας. Η αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, αναπτύσσεται σε ενότητες, μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Το μικρών διαστάσεων μνημείο αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και τα υπολείμματά του ερευνήθηκαν από τον Τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη, το 1979. Εκτός από την Τήνο, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία έργα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο: τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα.

Η συζήτηση με την κυρία Αγγελοπούλου επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε, στην Κυρά της Φυλακωπής. «Κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο της Πελοποννήσου, έφτασε στο νησί και χρησιμοποιήθηκε ως το ειδώλιο της θεάς του ιερού», μας λέει.

Και συνεχίζει. «Ομως αυτό δεν είναι το μόνο από τα ευρήματα που έφτασε στα νησιά από μακριά. Ο ελεφαντοστέινος πολεμιστής, για παράδειγμα, εισήχθη στη Δήλο από κάποιο εργαστήριο της Κύπρου ή της Ανατολής. Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου αποτελεί η μεγάλη κινητικότητα των ανθρώπων, οι εμπορικές συναλλαγές σε μια ευρύτατη γεωγραφική περιοχή. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός, ο πρώτος ελληνικός πολιτισμός σύμφωνα με τη γραφή του, τη γραμμική Β΄, ξεκινούσε από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά δεν περιορίστηκε εκεί. Είχε ζωντανές και ακμαίες σχέσεις με τον τότε πολιτισμένο κόσμο και αυτό γίνεται απολύτως σαφές από τα ευρήματα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT