Ψηφιακό ταξίδι σε… γαλάζιες και ροζ αποχρώσεις

Ψηφιακό ταξίδι σε… γαλάζιες και ροζ αποχρώσεις

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1900 και ενώ ζει στη Μαδρίτη, ο Πάμπλο Πικάσο αρχίζει να ζωγραφίζει έργα στα οποία κυρίαρχο χρώμα είναι το γαλάζιο. Η «γαλάζια περίοδος», όπως είναι γνωστή, θα διαρκέσει σχεδόν τέσσερα χρόνια, προτού ο Ισπανός καλλιτέχνης περάσει σε ένα άλλο, περισσότερο αισιόδοξο χρώμα, το ροζ, και αντίστοιχα τη «ροζ περίοδο».

Οι δύο αυτές καλλιτεχνικές φάσεις του Πικάσο, ουσιαστικά τα πρώτα χρόνια της δημιουργικής του πορείας (1901-1907), έρχονται στο επίκεντρο με έναν πρωτότυπο τρόπο από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», και σε συνέχεια της έκθεσης «The Young Picasso» που πραγματοποιήθηκε στο Fondation Beyeler της Ελβετίας με την υποστήριξη του ΙΣΝ.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα οπτικοακουστικό ταξίδι μέσα από multimedia εφαρμογές, που τους φέρνουν σε άμεση επαφή με τη δημιουργική διαδικασία του Πικάσο, αλλά και με το ιστορικό πανόραμα της εποχής.

Δύο διαδραστικά βιβλία συνδυάζουν την απτική εμπειρία των τυπωμένων, εικονογραφημένων βιβλίων με τις απεριόριστες δυνατότητες των ψηφιακών μέσων. Κάποια κομμάτια των βιβλίων είναι τυπωμένα, ενώ άλλα έχουν κινούμενες εικόνες που προβάλλονται όταν ο επισκέπτης ακουμπήσει συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου. Φωτογραφίες από γκαλερί, στούντιο ή εστιατόρια εμφανίζονται διαδραστικά όταν ακουμπήσει κάποιος σημεία του χάρτη του Παρισιού.

Με την αφή αλλάζουν, επίσης, τα χρώματα ενός πίνακα ή εμφανίζονται τα προσχέδια του καλλιτέχνη για ένα έργο του. Σύντομα ηχητικά στοιχεία συμπληρώνουν τις κινούμενες εικόνες και ολοκληρώνουν την εμπειρία. Το περιεχόμενο των βιβλίων επικεντρώνεται στη στυλιστική ανάπτυξη του Πικάσο την επταετία 1900-1907, κατά την οποία άνοιξε τον δρόμο για την εμφάνιση του κυβισμού.

Διάρκεια έκθεσης έως 31/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή