«Πρωτεύουσα» των αλλαγών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσχηματική χαρακτηρίζει την απομάκρυνσή της από την «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» η μέχρι πρότινος καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη, σε ανοιχτή επιστολή της, στην οποία κάνει λόγο και για παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού. 

Η κ. Διαπούλη επισημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με την απόφασή του να καταγγείλει τη σύμβασή της «επιχειρεί να χρεώσει» στην ίδια «μακροχρόνιες αδράνειες της διοίκησης, που έχουν οδηγήσει το όλο εγχείρημα σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, αν όχι σε αδιέξοδο». Σημειώνει ακόμη ότι η απομάκρυνσή της ήταν «επιταγή» της πολιτικής ηγεσίας και μιλάει για «ευθεία και βίαιη παρέμβαση» στο καλλιτεχνικό έργο, που είναι αντίθετη με τα κριτήρια απονομής του Βραβείου Μελίνα Μερκούρη.

Στη μακροσκελή επιστολή της επισημαίνει ακόμη ότι της ζητήθηκαν οι τελικές εισηγήσεις για όλα τα έργα και τις δράσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος του 2020 και 2021 μέσα σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών για να προχωρήσουν οι συμβάσεις των έργων, ενώ ακόμη, όπως λέει, δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο θα γίνει η ανάθεση κάθε έργου και δράσης. «Ακόμη δεν είναι σαφές ποιος είναι ο εξασφαλισμένος προϋπολογισμός για το έργο, ποιο είναι το ποσό που θα διατεθεί τελικά για καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ποιο για λειτουργικές δαπάνες», σημειώνει.

Η κ. Διαπούλη ήταν υπεύθυνη για την εκπόνηση του καλλιτεχνικού προγράμματος του φακέλου υποψηφιότητας της Ελευσίνας, με τον οποίο η πόλη κέρδισε τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» το 2016, και ακολούθως επελέγη για την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεσμού.

Από τότε, όμως, και μέχρι σήμερα η πορεία υλοποίησης του έργου χαρακτηρίστηκε από καθυστερήσεις και αδράνεια κυρίως στον τομέα των υποδομών (με ευθύνη κυρίως του οικείου δήμου) και από διαφωνίες στο εσωτερικό της ομάδας. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε βαθμολογήσει το έργο στην Πολιτιστική της Ελευσίνας «κάτω από το μηδέν», ενώ ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης είχε δηλώσει ότι ο σχεδιασμός του καλλιτεχνικού προγράμματος «υστερεί σε μεγάλο βαθμό» («Κ», 15/11/2019).

Στην επιστολή της η κ. Διαπούλη τονίζει ότι το πρόγραμμα του 2020 είναι έτοιμο, ενώ για το 2021 έχουν σχεδιαστεί συνεργασίες με τους Ρομέο Καστελούτσι, Σάσα Βαλτς, Κατερίνα Γρέγου, Σάνια Μίτροβιτς κ.ά.

«Ολα έχουν καθυστερήσει, πρέπει να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα χωρίς εξαιρέσεις», δήλωσε στην «Κ» η νέα πρόεδρος του Δ.Σ. της Πολιτιστικής, Δέσποινα Γερουλάνου, σημειώνοντας ότι δεν έχει τεθεί υπ’ όψιν της (μέχρι την ώρα που μιλήσαμε) η επιστολή της κ. Διαπούλη.

Πάντως, η αλλαγή της καλλιτεχνικής διεύθυνσης γίνεται σχεδόν 10 μήνες πριν από την έναρξη του έτους της πολιτιστικής πρωτεύουσας και αφού προηγήθηκε η τοποθέτηση νέας διευθύνουσας συμβούλου και διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την καλλιτεχνική διεύθυνση θα αναλάβει τριμελής καλλιτεχνική επιτροπή. Τα δύο πρόσωπα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι ο διευθυντής του Bios, Βασίλης Χαραλαμπίδης, και ο ηθοποιός, Χρήστος Δήμας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή