Φωτογραφίζοντας τα τοπία που βρίσκονται εντός μας

Φωτογραφίζοντας τα τοπία που βρίσκονται εντός μας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοπία μέσα σε άλλα τοπία, στιγμιότυπα του πραγματικού κόσμου που εμπεριέχουν εσωτερικούς τόπους. Αυτή είναι η αίσθηση που δημιουργούν στον θεατή οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου, ο οποίος παρουσιάζει την πιο πρόσφατη δουλειά του στην γκαλερί Citronne της Αθήνας. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Inner Space», και όπως σχολιάζει ο ίδιος ο φωτογράφος αναφερόμενος στη σχέση των τελευταίων έργων του με την προηγούμενη σειρά «Τόπος – Πτυχές του χώρου»: «Το θέμα είναι πάντοτε ένα στο έργο μου, και προκύπτει από την προσεκτική παρατήρηση του εξωτερικού κόσμου. Μια λεπτομέρεια στη σύνθεση μπορεί να μεταμορφώσει την εικόνα σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που φαίνεται αρχικά».

Η αναζήτηση μιας εσωτερικής πραγματικότητας είναι το νήμα που συνδέει την παρούσα έκθεση με τις προηγούμενες που παρουσιάστηκαν αυτή τη σεζόν στη Citronne, δηλαδή την ατομική έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Λάππα και ζωγραφικής του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, λέει στην «Κ» η ιστορικός τέχνης Τατιάνα Σπινάρη. Ο Νίκος Μάρκου παρατηρεί, συνθέτει και καταγράφει τον «κόσμο», μία λέξη που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Σημαίνει σύμπαν, διάστημα, κόσμημα, σύνολο ανθρώπων, χώρος. Ο καλλιτέχνης στην πραγματικότητα «σκηνοθετεί» τις φωτογραφίες του κατασκευάζοντας μέσα στο στούντιο συνθετικά τοπία που θυμίζουν ενορατικές εικόνες. Απεικονίζουν το σκοτάδι της νύχτας, το φως της ημέρας, την πανταχού παρούσα φύση και με τη συνδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας επανα-δημιουργεί την πραγματικότητα.

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί  «objets trouvés», δηλαδή αντικείμενα τυχαία, όπως είναι οι πέτρες, το χώμα, το χαρτί, οι βόλοι. Αποσπά τα αντικείμενα αυτά από το πλαίσιό τους, τα ιδιοποιείται, τα τροποποιεί, τα σκηνοθετεί και, στη συνέχεια, τα φωτογραφίζει. Είναι μια εικαστική άσκηση ανάμεσα στο φυσικό και στο τεχνητό, που απορρέει, όμως, από τη φαντασία του φωτογράφου. Οι συνειρμοί αυτοί εκφράζονται και στο κείμενο του ομοτέχνου του Ανάργυρου Δρόλαπα ο οποίος, στο συνοδευτικό σχόλιο της έκθεσης, περιγράφει και αναλύει το αποτύπωμα του φωτογραφικού – καλλιτεχνικού έργου του Μάρκου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 17 ψηφιακές φωτογραφίες της πιο πρόσφατης δουλειάς του δημιουργού και 4 από τη σειρά «Τόπος». Με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, με τρεις «κινούμενες εικόνες» που παίζουν σε επανάληψη, οι δυο σειρές συνδέονται μεταξύ τους, ζητώντας από τον θεατή να διαθέσει λίγο περισσότερο χρόνο στην περιήγηση.

Inner Space, έως 30/4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή