Εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση του φωτογράφου Νίκου Μάρκου στην γκαλερί Citronne

Εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση του φωτογράφου Νίκου Μάρκου στην γκαλερί Citronne

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δουλειά του Νίκου Μάρκου έχει ένα ιδιότυπο σφρίγος: αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς. Από τα εξαιρετικά γοητευτικά πορτρέτα των κατοίκων του Περάματος στις αρχές του 1980 και των εργατών του Γκαζιού σε άσπρο και μαύρο, στράφηκε, κάποια χρόνια αργότερα, στα πανοραμικά έγχρωμα τοπία που είχαν ίχνη ανθρώπινων παρεμβάσεων. Επειτα εγκατέλειψε το αβανταδόρικο παραλληλόγραμμο φορμά για να μην παγιδευτεί στην επανάληψη και ξεκίνησε ένα διαφορετικό ταξίδι. Εστίασε το βλέμμα του σε σμήνη από ψαρόνια ή σε κοπάδια από μυρμήγκια ή πάπιες, με το καδράρισμα του θέματος να αποδεικνύει πως μια εικόνα μπορεί από μόνη της να διηγηθεί ολόκληρη ιστορία.

Εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση του φωτογράφου Νίκου Μάρκου στην γκαλερί Citronne-1

H Eia Jackson στα εγκαίνια του Νίκου Μάρκου. PANOULIS PHOTOGRAPHY

Στη νέα του έκθεση, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην γκαλερί Citronne, στο Κολωνάκι, ο Μάρκου προχωρά ακόμα πιο πέρα. Αφήνει πίσω πρόσωπα, αστικά τοπία και φύση, για να οικοδομήσει έναν δικό του κόσμο και να τον προσφέρει προς εξερεύνηση στον θεατή. Τίτλος του αφιερώματος «Inner space» και πρωταγωνιστές διάφορα αντικείμενα που βρίσκει γύρω του και σκηνοθετεί έτσι ώστε να αλλάξει την υπόστασή τους. Τα χαρτιά, οι πέτρες, το χώμα και οι βόλοι γίνονται κατά κάποιον τρόπο αξιοθέατα, τοπία, μέρη κάποιας κρυφής γεωγραφίας. Η αλλαγή εδώ είναι προφανής. Από εκεί που ο Νίκος Μάρκου περνούσε τη μισή ζωή του πάνω σε μια μοτοσικλέτα για να εντοπίσει θέματα που θα τον δονούσαν, τώρα κάνει τη σύνθεση μόνος του. Από το in vivo πάει στο in vitro, από το φυσικό στο τεχνητό, από το τυχαίο στο ενορχηστρωμένο, συνδέοντας τις προηγούμενες ενότητες της πορείας του με μια καινούργια.

Εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση του φωτογράφου Νίκου Μάρκου στην γκαλερί Citronne-2

Ο φωτογράφος Γιώργης Γερόλυμπος στη Citronne. PANOULIS PHOTOGRAPHY

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την περασμένη Τετάρτη, με πλήθος κόσμου να περνά το κατώφλι του κολωνακιώτικου διαμερίσματος της Πατριάρχου Ιωακείμ 19, όπου στεγάζεται η αίθουσα τέχνης της Τατιάνας Σπινάρη – Πολλάλη. Η είδηση του πρώτου κρούσματος του νέου ιού στη χώρα μας μόλις είχε γίνει γνωστή και οι συναθροίσεις δεν είχαν ακόμη δαιμονοποιηθεί. Ο Μάρκου, γεννημένος το 1959, με σπουδές στα μαθηματικά, μπήκε από νωρίς στη φωτογραφία, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο σε μια νέα γενιά ομοτέχνων του. Χάρη στη δική του συνεισφορά, αλλά και σε εκείνη του Πάνου Κοκκινιά ή του Γιώργη Γερόλυμπου –βρέθηκαν και οι δύο στα εγκαίνια–, το ελληνικό κοινό της φωτογραφίας έκανε μια ομαλή μετάβαση προς άλλα, πιο προσωπικά «ιδιώματα» από τους μεγαλύτερους σε ηλικία φωτογράφους που καταπιάστηκαν με τις συλλογικές ανησυχίες. Οι νεότεροι είχαν το θάρρος του πειραματισμού, της ατομικής αφήγησης, της αναζήτησης εκείνων των εικόνων που αποτύπωναν πια μια άλλη εποχή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.

Εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση του φωτογράφου Νίκου Μάρκου στην γκαλερί Citronne-3

Τατιάνα Σπινάρη, Δημήτρης Σωτηρίου, Αλεξ. Αθανασιάδου. PANOULIS PHOTOGRAPHY

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή