«Εκλειψη» μέσα από «μαύρο πρίσμα»

«Εκλειψη» μέσα από «μαύρο πρίσμα»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δυνάμεις ενωμένες και στενή πλέον σχέση με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση η Μπιενάλε την Αθήνας ανακοίνωσε χθες την έβδομη διοργάνωσή της. «Πολλοί, καλύτερα», δήλωσε η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Αφροδίτη Παναγιωτάκου, τονίζοντας την αξία των δεσμών που εδραιώνονται με τον χρόνο, όπως συνέβη στη περίπτωση της Μπιενάλε με τη Στέγη. Ετσι προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα από τις συνέργειες, που αποτελούν ούτως ή άλλως συστατικό στοιχείο της φιλοσοφίας της Στέγης, στο δυναμικό της ομάδας του ιδρύματος, ως υπεύθυνος Οπτικού Πολιτισμού, έχει ενταχθεί ο ιδρυτικός διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας,  Poka – Yio.

Από τη δική του πλευρά, και με την αισιοδοξία της οικονομικής υποστήριξης που λαμβάνει πλέον ο θεσμός (Onasis Culture – συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω ΕΣΠΑ), ο Poka -Yio σχολίασε ότι «ο Οργανισμός κάνει μια νέα αρχή, αφού πέρασε πολλά στα 15 χρόνια από την ίδρυσή του». Αναγγέλλοντας τον τίτλο –«Eclipse»– και τους συνεπιμελητές  –την καλλιτεχνική κολεκτίβα Omsk Social Club και τον Γκανέζο-Αμερικανό κριτικό πολιτισμού Larry Ossei-Mensah– o καλλιτεχνικός διευθυντής της «AB7: Eclipse» τόνισε ότι η Μπιενάλε της Αθήνας περνά πλέον σε μια τρίτη φάση.

«Στην πρώτη της φάση», είπε, «ζήσαμε τη μετα- Ολυμπιακή ευεξία. Στη δεύτερη, βρεθήκαμε στη δίνη της κρίσης και η Μπιενάλε έγινε το όχημα για να αφηγηθούμε τα δεινά της. Σε αυτή την καινούργια περίοδο που ξεκινά φέτος επανα-τοποθετούμεθα απέναντι στο παρόν. Σκοπός μας είναι να ρίξουμε μια εναλλακτική ματιά στον πολιτισμό της αθηναϊκής σκηνής. Δουλειά μας είναι να θέτουμε δύσκολα ερωτήματα, καθώς ζούμε σε μια δυσοίωνη και μεταβατική εποχή».

Ο τίτλος της έκθεσης –που παραπέμπει στη συσκότιση και στη μεταμόρφωση– αναδεικνύει την ολοένα και πιο θολή αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα εξαιτίας μιας κατάστασης διαρκούς ρευστότητας, σχολιάζει η επιμελητική ομάδα. Η «Εclipse» ασχολείται με τις κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Αθήνα, μια μητρόπολη που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά.

Η φετινή διοργάνωση επιδιώκει να προσεγγίσει ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμικής πολυπλοκότητας, αναδεικνύοντας έργα καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς καθώς και άλλων φωνών που έχουν ιστορικά περιθωριοποιηθεί, βλέποντας την καλλιτεχνική  δημιουργία μέσω ενός «μαύρου πρίσματος» κυριολεκτικά και εννοιολογικά, όπως σχολίασαν.  Ο διαπολιτισμικός διάλογος συμπληρώνεται από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που συνθέτουν βιωματικές αφηγήσεις, με στόχο την ενεργοποίηση της φαντασίας των θεατών και τη γέννηση δυνητικών παράλληλων κόσμων και πιθανών εκδοχών του μέλλοντος.

Και φέτος η Μπιενάλε της Αθήνας πρόκειται να απλωθεί σε μια συστοιχία ανενεργών κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, συνδέοντάς τα και πάλι με τον αστικό και κοινωνικό ιστό. Θα φιλοξενήσει 100 καλλιτέχνες με έδρα τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες, πολλοί από τους οποίους πρόκειται να εκθέσουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά, θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι του 2020.

Η Μπιενάλε προγραμματίζεται από τις 25/9 έως τις 29/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή