#Stayhome και ξεναγηθείτε online στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

#Stayhome και ξεναγηθείτε online στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μικρή ηχώ συνόδευε τη φωνή του Γιώργου Μαγγίνη στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Λογικό: «Είμαι στο γραφείο μου, στην οδό Κουμπάρη, μόνος στο εντελώς άδειο κτίριο, με τους φύλακες που είναι 24 ώρες το 24ωρο εδώ. Ηρθα να ρυθμίσω κάποια τελευταία διαδικαστικά, αφού έχουμε σταματήσει να λειτουργούμε. Oμως, με όλες τις συλλογές στη διάθεσή μου, είπα να το εκμεταλλευτώ. Με διαπέρασε μια περίεργη αίσθηση, όχι ιδιοκτησίας αλλά, να, πως όλα αυτά τα καταπληκτικά εκθέματα είναι εδώ μόνο για μένα, να τα θαυμάσω στη λεπτομέρειά τους με την ησυχία μου! Ανέβηκα μέχρι τον πρώτο όροφο να δω το αγαπημένο μου κομμάτι».

«Είχε μόνο τα φώτα ασφαλείας και έτσι χρησιμοποίησα τον μικρό μου φακό για να δω κάθε γωνιά του υπέροχου σκυριανού κλινοσκεπάσματος με την κεντημένη μπορντούρα. Πρίγκιπες, καβαλάρηδες, βρακοφόροι, ζώα, δένδρα, άνθη, ζωήρεψαν κάτω από τη δέσμη του φωτός. Ενα μικρό σύμπαν φτιαγμένο από νήμα του 18ου αιώνα. Ακόμα και ένα ύφασμα μπορεί να σε γιατρέψει από το άγχος. Βέβαια, ύστερα από λίγο, έτσι όπως ήταν έρημο το μουσείο, σκέφτηκα πως μοιάζει με μουσικό όργανο που περιμένει να το αγγίξουν. Ολοι εμείς οι εργαζόμενοι του Μουσείου Μπενάκη έχουμε συνηθίσει μια ζωή να βλέπουμε κόσμο, να είμαστε με ανθρώπους, μας λείπουν ήδη οι επισκέπτες. Πιστεύω ότι με έναν τρόπο τούς λείπει και το μουσείο, που βρίσκεται στην καρδιά της αθηναϊκής πολιτιστικής ζωής εδώ και δεκαετίες», μου λέει ο διευθυντής του.

#Stayhome και ξεναγηθείτε online στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη-1

Ο Γ. Μαγγίνης φωτογραφημένος από τον δικό μας Βαγγέλη Ζαββό.

«Ομως μην ανησυχείτε», συνεχίζει. «Το μουσείο έχει μια ωραιότατη ψηφιακή περιήγηση 360 μοιρών στην ιστοσελίδα του, www.benaki.org, με όλους τους χώρους και τις επιμέρους αίθουσες», εξηγεί και προσθέτει: «Ζούμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Οι μεγαλύτερες γενιές είναι πιο “εμβολιασμένες’’ στα ζόρια, επειδή πέρασαν τον πόλεμο. Εμείς, που είμαστε από 30 μέχρι 50 ετών, ορίζουμε την κοινωνικότητα πιο σωματικά: να βγούμε έξω, να κάνουμε τραπέζια, να έχουμε τις παρέες μας. Οι νεαρότεροι είναι πιο συνηθισμένοι στον μοναχικό διαδικτυακό κόσμο της απόστασης». Εκείνος πώς σκέπτεται να περάσει τις εβδομάδες που θα παραμείνει κλεισμένος σπίτι: «Οποιος αγαπά τα βιβλία δεν είναι ποτέ μόνος και εγώ, ευτυχώς, έχω μια μεγάλη βιβλιοθήκη. Επίσης, πρέπει να ασχοληθώ και με τα επιστημονικά μου. Είχα δώσει τον λόγο μου στον Αγγελο Δεληβορριά πως θα δημοσιεύω κάποια άρθρα τον χρόνο. Μόλις πέρασα έξω από την πόρτα της βιβλιοθήκης του μουσείου, όπου ήταν το γραφείο του τα τελευταία χρόνια. Προς στιγμήν είχα την εντύπωση πως αν την άνοιγα, θα τον έβρισκα μέσα. Μας λείπει πολύ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή