ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

#Stayhome Ρόμπερτ Μακέιμπ: Φωτογραφίζοντας τη Νέα Υόρκη από το παράθυρό του

#Stayhome Ρόμπερτ Μακέιμπ: Φωτογραφίζοντας τη Νέα Υόρκη από το παράθυρό του

«Θυμάμαι από τις πρώτες φορές που ήρθα στην Ελλάδα, ήμουν φοιτητής στο Πρίνστον. Ταξίδεψα ως επιβάτης σε ένα φορτηγό πλοίο του Καλλιμανόπουλου το 1955. Για να μην δέσουμε στον Πειραιά νύχτα, κάτι που θα κόστιζε πιο ακριβά στον ιδιοκτήτη, χασομερήσαμε κάνοντας τον περίπλου της Πελοποννήσου, με αργή ταχύτητα για να φτάσουμε όταν χάραζε. Ηταν ξημέρωμα, καθόμουν στο κατάστρωμα και μου γέμιζαν τα ρουθούνια οι μυρωδιές από θυμάρι και ρίγανη που έρχονταν από την ακτή, τόσο κοντά στην ακτή πλέαμε. Ενιωθα μαγεμένος και ψιθύριζα στον εαυτό μου: “Θεε μου, τι καταπληκτικός τόπος είναι αυτός…”», μου λέει στο τηλέφωνο ο Ρόμπερτ Μακέιμπ με μεγάλη δόση νοσταλγίας.

#Stayhome Ρόμπερτ Μακέιμπ: Φωτογραφίζοντας τη Νέα Υόρκη από το παράθυρό του-1
Το ανθισμένο πάρκο της Νέας Υόρκης.

«Τώρα εγώ και η Ντίνα είμαστε κλεισμένοι στο διαμέρισμά μας στη Νέα Υόρκη και δεν έχουμε ιδέα πότε θα μπορέσουμε να ξαναέρθουμε. Από το 1954 μέχρι σήμερα, η μισή μου ζωή είναι στην Ελλάδα».

#Stayhome Ρόμπερτ Μακέιμπ: Φωτογραφίζοντας τη Νέα Υόρκη από το παράθυρό του-2
Φωτογραφίζοντας επιβάτες στο ατμόπλοιο «Δέσποινα».

Περισσότερο Ελληνας και από τους Ελληνες, ο Μακέιμπ που παντρεύτηκε συμπατριώτισσά μας και πρόσφατα πήρε τιμητικά την υπηκοότητα, έχει φωτογραφίσει τα νησιά και τα μνημεία μας πριν από την τουριστική λαίλαπα. «Οσο για τη Νέα Υόρκη, δεν σκεφτόμαστε ούτε να βγούμε στον δρόμο. Ζούμε δίπλα στο Σέντραλ Παρκ και παρηγοριέμαι κοιτάζοντας τα σύννεφα και τα δένδρα που τώρα έχουν αρχίσει να βγάζουν ξανά φύλλα. Οι λεωφόροι που κάποτε έσφυζαν από κόσμο και αυτοκίνητα είναι τελείως άδειες, δεν ακούγονται ούτε σειρήνες περιπολικών. Μόνο κάθε τόσο σπάει την σιωπή η σειρήνα του ασθενοφόρου. Ζούμε έναν εφιάλτη εδώ που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει».

#Stayhome Ρόμπερτ Μακέιμπ: Φωτογραφίζοντας τη Νέα Υόρκη από το παράθυρό του-3
Το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης με πανσέληνο και χιόνι.

Παρότι μένει στο ίδιο διαμέρισμα για δεκαετίες, τα τελευταία οκτώ  χρόνια έχει αποφασίσει να φωτογραφίζει από το παράθυρό του τη θέα της πόλης. Εχει εκατοντάδες λήψεις από όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας: «Ποτέ δεν έδωσα πολλή σημασία στις φωτογραφίες αυτές. Στην εποχή του κορωνοϊού το τι βλέπουμε από το παράθυρό μας είναι καθοριστικό. Ακόμα και όταν κοιτώ τη Νέα Υόρκη, σκέφτομαι την Ελλάδα: θυμάμαι πως παλιότερα παίρναμε το αεροπλάνο από το JFK, φτάναμε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μεσημέρι, μπαίναμε σε ένα ταξί και πηγαίναμε γραμμή στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβαίναμε στο πλοίο για Πάτμο και τα μεσάνυχτα είχαμε φτάσει στο νησί. Ας κάνουμε όλοι υπομονή, για να ξαναβρεθούμε με ανθρώπους και μέρη που αγαπάμε…».