ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο Μίλο Μανάρα σχεδιάζει αλλιώς

Ο Μίλο Μανάρα σχεδιάζει αλλιώς

Το πρώτο σκίτσο αναρτήθηκε στα social media, στα μέσα Μαρτίου. Απεικόνιζε μια νοσηλεύτρια μπροστά από ένα θεόρατο σωματίδιο κορωνοϊού και είχε τον τίτλο «Τώρα είσαι εναντίον μου». Η συνέχεια περιελάμβανε αρκετά ακόμα επαγγέλματα που αυτές τις μέρες εργάζονται σκληρά, όπως ταμίες των σούπερ μάρκετ, γιατρούς, καθαρίστριες, και οδηγούς εταιρειών courier ή ταχυδιανομείς. Κι αν ήσουν λίγο εξοικειωμένος με το στυλ του ανδρός, μπορούσες να το καταλάβεις εύκολα: τα σκίτσα ανήκαν στον ξακουστό Ιταλό κομίστα, Μίλο Μανάρα.

Γνωστός κυρίως για την ερωτική του θεματολογία, για γραμμές και για χρώματα σχεδόν ονειρικά, που αγαπήθηκαν σε δουλειές όπως «Το κουμπί της», «Το άρωμα του αόρατου», «Γκιουλιβεριάνα», αλλά και «Βοργίες» ή «Καραβάτζιο», ο Μανάρα δεν έκρυψε ποτέ το σχεδόν αποκλειστικό ενδιαφέρον του στις γυναικείες μορφές. Τους απέδιδε χαρακτήρα μυθολογικό και αν δεν τις προίκιζε με έναν ερωτισμό ελεύθερο και ανεξάρτητο από τις ανδρικές βουλές, ίσως να ήταν περισσότεροι εκείνοι που στα έργα του έβλεπαν αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος.

Αραγε, άλλαξε κάτι στην προσέγγισή του το τελευταίο διάστημα; «Κρατούσα ένα μολύβι στο χέρι μου, αλλά δεν μπορούσα να σχεδιάσω», έλεγε την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Τριγύρω επικρατούσε τρόμος. Ετσι, προσπάθησα να αποτίσω φόρο τιμής σε αυτές τις αγωνίστριες. Ηρωίδες, όλες τους: νοσοκόμες, γιατροί, αλλά και ταμίες του σούπερ μάρκετ. Και τότε, η θέλησή μου επέστρεψε».

Μαζί της επέστρεψε και η δημοτικότητά του θα έλεγε κάποιος κακοπροαίρετος, αλλά θα είχε άδικο. Ο 74χρονος Μανάρα ίσως έχει καιρό να κυκλοφορήσει κάτι εντελώς δικό του, πλέον όμως βλέπει τα έργα του να εκτίθενται και σε γκαλερί της Ευρώπης. Η τελευταία σύνδεση της δουλειάς του με την «υψηλή» τέχνη ήρθε προ ημερών μέσα από ένα βίντεο, στο οποίο, τα σκίτσα του για την πανδημία ντύνονται με τη φωνή της Ιταλίδας σοπράνο Ρομπέρτα Ινβερνίτσι. Δεν έχει σημασία αν οι ηρωίδες του αυξάνονται παραμένοντας αχρείαστα ερωτικές. Οπως έλεγε σε εκείνη τη συνέντευξη, «ένιωσα ότι είχε έρθει η ώρα να τιμήσω και άλλες αρετές, όπως το θάρρος, η ανιδιοτέλεια και ο αλτρουισμός. Κατά κάποιον τρόπο ήθελα να ξεπληρώσω το χρέος μου».