Δημιουργώντας μνήμες από το παρόν

Δημιουργώντας μνήμες από το παρόν

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν την περασμένη εβδομάδα το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων ζήτησε από το κοινό οτιδήποτε που να σχετίζεται με την πανδημία: προστατευτικός εξοπλισμός, ρούχα με statements, αυτοσχέδιες επινοήσεις, σκίτσα, έργα τέχνης, κάθε τι που κατασκευάστηκε την περίοδο της καραντίνας ή που συνδέθηκε με τραυματικές εμπειρίες νοσούντων από τον ιό, πολλοί ανταποκρίθηκαν. Ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτή την «ειδική συλλογή» που θέλει να συγκροτήσει το μουσείο της οδού Δημοκρίτου 7 στο Κολωνάκι. Ανάλογο κάλεσμα έκανε τον περασμένο μήνα και το Μουσείο Victoria & Albert, συγκεντρώνοντας «Αντικείμενα της πανδημίας».

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια «τράπεζα μνήμης» σε πραγματικό χρόνο, λέει στην «Κ» η Τάνια Βελίσκου, μουσειολόγος, επιμελήτρια του μουσείου του ΛτΕ και υπεύθυνη της δράσης. Αλλωστε, η δράση αυτή, είναι «η δεύτερη κατά σειρά προσπάθεια διατήρησης τεκμηρίων από την πρόσφατη Ιστορία εκ μέρους του μουσείου. Η πρώτη αφορούσε τη συλλογή αντικειμένων που σχετίζονταν με τις ροές προσφύγων». Τότε, μεταξύ άλλων, είχε συγκεντρωθεί υλικό από τσάντες που κατασκεύαζαν πρόσφυγες-ράφτες από σωσίβια στο εργαστήριο Safe Passage της οργάνωσης LesvosSolidarity.

Τώρα, για να θυμόμαστε τον COVID-19 συγκεντρώθηκαν χειροποίητες μάσκες, ρούχα και κατασκευές. Οπως το  textile art με θέμα τον «Καραγκιόζη ως κορωνοϊατρό», όπου η δημιουργός του Μαιρηλί Χαραμή, περιγράφει την «αφηγηματική πλοκή» των εικόνων που δημιούργησε. Το patchwok, κέντημα, διαστάσεων 165 x 125 εκ., συνοδεύεται και από γραπτή μαρτυρία. «…Εβλεπα τους Ιταλούς να βγαίνουν στα μπαλκόνια να ακούνε τενόρους να τραγουδούν και πολύ τους ζήλεψα. Μιας και οι άριες δεν είναι το φόρτε των γειτόνων μου, ας είχαμε τουλάχιστον στο διπλανό οικόπεδο ένα θερινό σινεμά! Ή μάλλον όχι σινεμά. Ταινίες βλέπουμε πια και στο Netflix. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ας είχαμε καλλίτερα μια μάντρα θεάτρου Σκιών! Ο Καραγκιοζοπαίχτης δωρεάν σε live streaming για όλη τη γειτονιά! (…)» γράφει μεταξύ άλλων η δημιουργός του.

Το «Ημερολόγιο – Στιγμές καραντίνας», της Τόνιας Παπαντωνίου απεικονίζει καρέ καρέ, τις ημέρες του εγκλεισμού. Στάλθηκαν όμως και σύνολα. Μία φόρμα για νεογέννητο με ασορτί μάσκα που δώρισε η Ελένη Τσαλδάρη, ένα σετ μπικίνι, μάσκα, τσάντα θαλάσσης η Λεμονιά Παμφίλη, γυναικείες και ανδρικές μάσκες ο Β. Ζούλιας, άλλες ζωγραφισμένες σε μετάξι η Τίνα Κοντολέοντος. «Οσο υπάρχει ακόμη ο ιός, θέλουμε να προλάβουμε να μην πετάξουν τίποτα. Συγκεντρώνουμε τεκμήρια τα οποία θα μελετηθούν μελλοντικά για το πώς αντέδρασε ο κόσμος την εποχή της COVID-19, τι άλλαξε την καθημερινότητά τους, αν άλλαξε ο τρόπος ντυσίματός του, τα ρούχα που φορούσαν στην εργασία  ή στη διάρκεια της τηλεργασίας την περίοδο των περιοριστικών μέτρων κ.ά. Θέλουμε να δούμε πώς βίωσαν ακόμη και δημιουργικά οι άνθρωποι εκείνες τις ημέρες».

Δυστυχώς, από προηγούμενες πανδημίες δεν διασώζονται, διεθνώς, πολλά τεκμήρια. «Εξαίρεση αποτελεί στο Museum of London το μαύρο φόρεμα που φόρεσε η βασίλισσα Βικτωρία στον θάνατο του εγγονού της Duke of Clarence, στην επιδημία του 1892. Υπάρχουν επίσης λιθογραφίες που απεικονίζουν πανδημίες του 16ου αι. , όπως η γνωστή μορφή με τη μάσκα σε μορφή πτηνού». Αυτός που τη φορούσε ήταν γιατρός και η μάσκα ήταν μέρος της στολής προστασίας όσων θεράπευαν την πανούκλα. «Ούτε η Ελλάδα διασώζει υλικά τεκμήρια από την έξαρση της πανώλης το 1828, επί Καποδίστρια. Ετσι ξεκινήσαμε τη συλλογή με αντικείμενα και μαρτυρίες από την COVID -19. Μέχρι πρότινος η λογική των μουσείων ήταν να διασώζουν το παρελθόν, χρειάζεται όμως να διασώσουμε και την πρόσφατη Ιστορία μας». Οσοι ενδιαφέρεστε, στείλτε μήνυμα στο messenger του μουσείου ή e-mail στο [email protected]

Στο μεταξύ, το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας ετοιμάζεται για το 2021 με την έκθεση «ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα εν πανίον» που θα ανοίξει τον ερχόμενο Ιανουάριο. «Θα περιλαμβάνει αμέτρητες μικρές ιστορίες στο φόντο μιας μεγάλης με σημείο αναφοράς το ένδυμα, την αναπαράσταση, τους μετασχηματισμούς και τις διαφορετικές χρήσεις του, δηλαδή τη συμμετοχή του στην κατασκευή εθνικών και έμφυλων ταυτοτήτων, αλλά και την επιρροή του στη μόδα».

Η έκθεση θα παρουσιαστεί ψηφιακά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 και ένα μικρό τμήμα της στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου και του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων.

Πώς ήταν η πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του μουσείου; «Ο αριθμός επισκεπτών στις αίθουσές του με όλα τα μέτρα ασφαλείας είναι πια 8 άτομα. Δεν είναι βιώσιμοι αριθμοί για κανένα μουσείο» λέει η Τ. Βελίσκου. «Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τα μουσεία»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή