Νέα σοδειά έργων από την Ελενα Κυρκιλή και τον Γιάννη Ευθυμίου, στην Evripides

Νέα σοδειά έργων από την Ελενα Κυρκιλή και τον Γιάννη Ευθυμίου, στην Evripides

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μετακινούμενο κοινό των γκαλερί ανακαλύπτει και πάλι τις εκθέσεις που έχουν ανοίξει στην Αθήνα. Κάποιες είναι καινούργιες, κάποιες πιάνουν το νήμα από τον Μάρτιο, αλλά όλες επιθυμούν να συγκινήσουν το κοινό, που σταδιακά, και με όλα τα μέσα προφύλαξης, επιστρέφει στις αίθουσες τέχνης. Στον «Ευριπίδη» (Evripides Art Gallery, Ηρακλείτου 10 και Σκουφά) δύο εκθέσεις τρέχουν πλέον παράλληλα, με νέα έργα δύο καλλιτεχνών, της Ελενας Κυρκιλή και του Γιάννη Ευθυμίου, ανερχόμενων και πολλά υποσχόμενων, με δείγματα σημαντικής δουλειάς και οι δύο τα τελευταία χρόνια. Στον «Ευριπίδη», μέρος της φιλοσοφίας του χώρου είναι η στήριξη νέων καλλιτεχνών και οι συγκεκριμένοι δύο είχαν συνυπάρξει σε ομαδική πέντε εικαστικών την περασμένη περίοδο. Τώρα, θα συμβαδίσουν έως τις 31 Ιουλίου.

Νέα σοδειά έργων από την Ελενα Κυρκιλή και τον Γιάννη Ευθυμίου, στην Evripides-1

Η ζωγράφος Ελενα Κυρκιλή, γεννημένη στο Τορόντο, παρουσιάζει τα νέα έργα της στην Evripides Art Gallery.

Η Evripides Art Gallery είναι ευρύχωρη και με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στον επάνω χώρο, τα έργα της Ελενας Κυρκιλή βρίσκονται ήδη από τις αρχές Ιουνίου. Είναι έργα αφηρημένα, με κρυμμένα στοιχεία μεικτής τεχνικής, κάτι που η Ελενα Κυρκιλή συνηθίζει, καθώς σε προηγούμενες δουλειές της, με γλυπτά ή κολάζ, εμβάθυνε στη φύση υβριδικών στοιχείων. Εδώ, απελευθερώνεται. «Σε αυτή την ενότητα βγαίνουν συναισθήματα που αντιμάχονται, είτε γαλήνια είτε εκρηκτικά», λέει η ίδια. «Καταθέτω τη δική μου ιδιοσυγκρασία. Ο συναισθηματικός μου κόσμος είναι πολύ έντονος και μόνο μέσα από την τέχνη μπορώ και βρίσκω τις ισορροπίες μου».

Νέα σοδειά έργων από την Ελενα Κυρκιλή και τον Γιάννη Ευθυμίου, στην Evripides-2

Ο Γιάννης Ευθυμίου εκθέτει πορτρέτα, τοπία και νεκρές φύσεις, στον κάτω χώρο της Evripides Art Gallery, στο Κολωνάκι.

Στον κάτω χώρο θα βρείτε τον πυκνό κόσμο του Γιάννη Ευθυμίου. «Η ενότητα αυτή αποτελείται από διαφορετικές θεματικές (νεκρές φύσεις, τοπία, πορτρέτα) οι οποίες όμως έχουν κοινή ζωγραφική αναζήτηση», αναφέρει ο Γιάννης Ευθυμίου. «Αυτό που με απασχολεί στο σύνολο της δουλειάς μου είναι η σχέση του όλου με το μέρος. Για να γίνω εικαστικά πιο ξεκάθαρος, το όλον ταυτίζεται με τη συνολική χρωματική επιφάνεια, παχύρρευστη και άμορφη, η οποία απλώνεται σε ολόκληρη την έκταση του τελάρου και περιέχει δυνητικά το σύνολο των μορφών που θα προκύψουν. Η προσπάθεια αυτή γίνεται εμφανής κυρίως στα έργα μου από λαδομπογιά, λόγω της μεγάλης συσσώρευσης υλικού πάνω στον καμβά, η οποία δημιουργείται σταδιακά, με τον καιρό, μέσω των συνεχών προσπαθειών μου να βρω αυτό που ψάχνω. Αυτή η διαδικασία αποτελείται από διαρκές “γράψιμο” και “σβήσιμο” της ζωγραφιάς, έως ότου το έργο πραγματωθεί, κάτι το οποίο συμβαίνει με όλα τα έργα, ακόμα και τις ακουαρέλες».

Νέα σοδειά έργων από την Ελενα Κυρκιλή και τον Γιάννη Ευθυμίου, στην Evripides-3

«Τοπίο (Δελφικό)». Ενα από τα νέα έργα του εικαστικού καλλιτέχνη Γιάννη Ευθυμίου, που πραγματοποιεί την πρώτη ατομική του έκθεση.

Ο Γιάννης Ευθυμίου έχει ήδη συγκροτήσει τους δικούς του κώδικες και τον δικό του χρωματικό κανόνα, πυκνό και σκοτεινό, με ποιότητες που πηγαίνουν από την αναπαράσταση στη σταδιακή διύλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή