#StaySafe. Το Ιδρυμα Γουλανδρή μάς ετοιμάζει ωραίες εκθέσεις για το θέρος

#StaySafe. Το Ιδρυμα Γουλανδρή μάς ετοιμάζει ωραίες εκθέσεις για το θέρος

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές φορές σκέφτομαι πόσο μεγάλη αρετή είναι η υπομονή. Οι άνθρωποι του Ιδρύματος Γουλανδρή επέδειξαν τρομερή καρτερικότητα και αποφασιστικότητα για δεκαετίες, προσπαθώντας να υπερπηδήσουν όλα τα εμπόδια που ανέκυψαν για τη δημιουργία της κατάλληλης στέγης. Και όταν τα κατάφεραν πια να κάνουν προσβάσιμη σε όλους τους Ελληνες την εκπληκτική  συλλογή του ζεύγους Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ήρθε ο κορωνοϊός να κλείσει το νεόδμητο μουσείο.  Ευτυχώς από τις 17 Ιουνίου οι πόρτες του είναι ξανά ανοιχτές με τη διοίκηση και το προσωπικό να έχουν πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για το κοινό.

Στο φιλόξενο περιβάλλον του δεν μας περιμένουν μόνο τα αριστουργήματα των σπουδαίων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα αλλά και έργα από λιλιπούτειους μετρ που εντυπωσιάζουν για την ομορφιά τους. Ο λόγος για τη νέα περιοδική έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο Τετάρτη και παρουσιάζει ζωγραφικές, γλυπτικές και κατασκευαστικές δημιουργίες παιδιών που έγιναν μέσα στην καραντίνα και εστάλησαν στο Μουσείο ως συμμετοχή σε δημόσια ανοιχτή πρόσκληση. Το αφιέρωμα φιλοξενεί 252 έργα, γεμάτα φαντασία, φρεσκάδα, αισιοδοξία που δικαιώνουν τον Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος έλεγε: «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης, το ζήτημα είναι να παραμείνει μεγαλώνοντας». Με το αφιέρωμα αυτό εγκαινιάζεται ο ωραίος εκθεσιακός χώρος στο πρώτο υπόγειο, με ποδαρικό που έκαναν οι μικροί εικαστικοί. Είναι εξαιρετικά τιμητικό για ένα τέτοιο μουσείο να καλλιεργεί τη σχέση με τους φιλότεχνους εξ απαλών ονύχων.

#StaySafe. Το Ιδρυμα Γουλανδρή μάς ετοιμάζει ωραίες εκθέσεις για το θέρος-1

Δημιουργία του Taki που θα παρουσιαστεί στην Ανδρο.

Και στην Ανδρο; Αντί της αναδρομικής του Γιώργου Ρόρρη που είχε αρχικώς προγραμματιστεί και ανεβλήθη λόγω της πανδημίας θα γίνει μια άλλη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομαδική. Τίτλος της «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς» με έργα που προέρχονται από τη συλλογή του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή.

Το αφιέρωμα που επιμελείται ο Κυριάκος Κουτσομάλλης αναφέρεται στις προσπάθειες Ελλήνων καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στο εξωτερικό να ανακαλύψουν ένα άλλο εικαστικό λεξιλόγιο. Πολλοί εξ αυτών είχαν ιδιαίτερη σχέση τόσο με την Ελίζα Γουλανδρή όσο και με τον επιμελητή, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την απόπειρά τους να πειραματιστούν αλλά και να καθιερωθούν σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και δύσκολο.

Ανάμεσά τους βρίσκουμε τα ονόματα του Taki και της Chryssa (Χρύσα Βαρδέα), τον Θεόδωρο Στάμο, τον Γιάννη Κουνέλλη, τον Λουκά Σαμαρά, τον Θάνο Τσίγκο, τον Τζον Χριστοφόρου, τον Ντίκο Βυζάντιο, τον Pavlo, τη Σοφία Βάρη, τον Μπάμπη Βεκρή (Electros), αλλά και τον Aλκη Πιερράκος, την Ελληνομερικανίδα Λίντα Μπέγκλις και άλλους. Το σπουδαιότερο με τη δουλειά τους είναι ότι έδρασαν εκτός συνόρων αλλά πάντοτε κράτησαν μια αναφορά στην Ελλάδα. Η έκθεση θα ανοίξει αύριο στο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο και θα διαρκέσει έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή