Με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια

Με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O φωτογράφος Θοδωρής Νικολάου, επί πέντε χρόνια, από το 2015 έως το 2019, περιπλανήθηκε στα Βαλκάνια, σε δέκα χώρες, εκατοντάδες πόλεις και χωριά. Εκανε χιλιάδες χιλιόμετρα αναζητώντας την ψυχή μιας περιοχής γεμάτης αντιθέσεις, συγκρούσεις, θυμό και πάθη. Αλλά όπως λέει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του: «Σύμβολα των Βαλκανίων δεν είναι μόνο το μίσος, ο θάνατος και η εκδίκηση, οι τάφοι στη Σρεμπρένιτσα, ο οικονομικός πρωτογονισμός, οι εθνικισμοί. Βαλκάνια είναι τα παιδιά, σαν αντίδοτο στη φθορά, που παίζουν στα ερείπια ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου, λίγο πριν πέσει το σκοτάδι» (#83, περιοδικό «Σχεδία»).

Oπως έλεγε άλλωστε ο διάσημος Aμερικανός φωτογράφος Ααρον Σέσκιντ: «Η φωτογραφία είναι ένα μέσο για να αισθάνεσαι, να αγγίζεις, να αγαπάς. Αυτό που έχεις καταγράψει στο φιλμ είναι πλέον απαθανατισμένο για πάντα, διαφυλάττει τη μνήμη των μικρών πραγμάτων». Οι φωτογραφίες της έκθεσης περιέχονται στο λεύκωμα «Αίμος. Διαδρομές στα Βαλκάνια» (εκδ. Αγρα).

Σχεδία Ηome (Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2), έως 16/7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή