ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Νέα γκαλερί Γκαγκόσιαν στην Αθήνα το φθινόπωρο

Νέα γκαλερί Γκαγκόσιαν στην Αθήνα το φθινόπωρο

Επειτα από διακοπή ολίγων μηνών και αφού έκλεισε ο μικρός εκθεσιακός χώρος που λειτουργούσε από το 2009 σε πολυκατοικία της οδού Μέρλιν, η γκαλερί Γκαγκόσιαν επιστρέφει σε νέο χώρο, σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Αναπήρων Πολέμου, στο Κολωνάκι.

Οπως αναφέρει η διευθύντρια της γκαλερί στην Αθήνα, Χριστίνα Παπαδοπούλου, «η μετακόμιση σε μεγαλύτερο αυτόνομο κτίριο προσφέρει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για παρουσίαση των έργων τους και δίνει την ευκαιρία για ενδυνάμωση της σχέσης με τους συλλέκτες και το φιλότεχνο κοινό».

Σημειώνει, επίσης, πως «αν και η Ελλάδα αποτελεί μικρή αγορά, είναι το “σπίτι” μερικών σημαντικών συλλεκτών σύγχρονης τέχνης και παράλληλα υπάρχει μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη σκηνή νέων συλλεκτών».

Τη νέα γκαλερί Γκαγκόσιαν θα εγκαινιάσει το φθινόπωρο έκθεση του γνωστού Αμερικανού ζωγράφου και χαράκτη Μπράις Μάρντεν (γενν. 1938, Νέα Υόρκη). Το 1981, ο Μάρντεν, στο σπίτι του στην Υδρα –το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα–, άρχισε να ζωγραφίζει αφηρημένη τέχνη σε θραύσματα τοπικού μαρμάρου που μάζευε ο ίδιος, δραστηριότητα που συνέχισε για τα επόμενα 20 χρόνια. Μια επιλογή αυτών των έργων θα παρουσιαστεί στην έκθεση, την πρώτη ατομική του που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα εκτεθεί και σειρά σχεδίων με μελάνι.

Η σχέση του Μπράις Μάρντεν με την Ελλάδα ξεκίνησε από το πρώτο του ταξίδι στη χώρα μας, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Αρχικά οδήγησε σε μια σειρά από πίνακες όπου ο καλλιτέχνης αιχμαλώτιζε τις αποχρώσεις της Μεσογείου, αλλά και τις σκιές και τη γεωμετρία των αρχαίων ναών.

Διάρκεια έκθεσης: 24/9 – 19/12.