Ενας διαφορετικός Σεπτέμβριος

Ενας διαφορετικός Σεπτέμβριος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολλοί με ρωτούν τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα στην γκαλερί: Θα γίνονται βραδινά εγκαίνια για τις νέες εκθέσεις, θα επιτρέπονται πολλοί ή λίγοι επισκέπτες κάθε φορά, μήπως οι ξεναγήσεις θα κανονίζονται με ραντεβού; Τους απαντώ ότι απλώς δεν ξέρω. Κι εγώ θα ήθελα να έχουν όλα τελειώσει, και να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Οπότε βλέποντας και κάνοντας. Πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη σεζόν, στην οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις».

Μιλάμε με τον Αρσέν Καλφαγιάν, έναν από τους δύο ιδρυτές της γκαλερί Καλφαγιάν, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (Galleries Κalfayan), με αφορμή το άνοιγμα του Σεπτεμβρίου, και θέμα την προοπτική των επόμενων μηνών λόγω των υγειονομικών μέτρων που έχουν περιορίσει σοβαρά τον κόσμο της τέχνης. «Ουσιαστικά θα ξεκινήσουμε το νέο πρόγραμμα την 1η Οκτωβρίου με την πρώτη ατομική έκθεση του Αντρέα Τζούροβιτς με τίτλο “Aporia”», μας λέει, και έως τότε θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η έκθεση του Κωστή Βελώνη «Ghost Beggar», που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Οι Galleries Κalfayan συμμετείχαν έως τώρα σε μεγάλες διεθνείς φουάρ, αλλά όπως συνέβη και την άνοιξη, τα προσεχή art fair θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά. «Αυτό θα συμβεί στο λονδρέζικο Frieze και η εκτίμησή μου είναι ότι θα ισχύσει και για το Basel του Μαϊάμι», προβλέπει ο κ. Καλφαγιάν. «Είναι η τάση παγκοσμίως, και εμείς βεβαίως θα συμμετέχουμε. Ετσι παραμένουμε σε επαφή με το διεθνές κοινό, και υπάρχει επίσης κάποια εμπορική δραστηριότητα. Ομως για μένα αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία των έργων τέχνης. Ας πούμε, λοιπόν, ότι η online δραστηριότητα είναι ένα υποκατάστατο της πραγματικότητας, κάτι σαν τεχνητή αναπνοή που μας κρατάει ζωντανούς».

Από τη συζήτησή μας είναι φανερό ότι τα πολύ προσεκτικά βήματα με τα οποία οι γκαλερί της Αθήνας θα πορευτούν το φθινόπωρο, είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσουν το άμεσο μέλλον. «Αυτός ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ διαφορετικός από τα προηγούμενα χρόνια», σχολιάζει η Μαρίνα Ηλιάδη, συνιδιοκτήτρια της γκαλερί Bernier/Eliades, που προγραμματίζει να παρατείνει έως το τέλος του μήνα την έκθεση του Διονύση Καβαλλιεράτου, στην οποία θα συμπεριληφθούν επίσης γλυπτά από τη σειρά «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο τον Ιούνιο. Νέα έκθεση σχεδιάζεται για τον Οκτώβριο με την πολύ χαρακτηριστική γλυπτική δουλειά (video εγκαταστάσεις) του Σκωτσέζου καλλιτέχνη Τσαρλς Σάντισον.

Ωστόσο ο Σεπτέμβριος θα έχει και κάποια εγκαίνια, τα οποία ήδη αναγγέλλονται. Στην γκαλερί Breeder ξεκινάει αύριο η πρώτη ατομική έκθεση στην Αθήνα της Τσιόμα Εμπινάμα, ζωγράφου που μεγάλωσε στις ΗΠΑ από Νιγηριανούς γονείς. Με τίτλο «Leave the thorns and take the rose», η έκθεση παρουσιάζει τις πολλαπλές αισθητικές κατευθύνσεις στο έργο της εικαστικού, ενδεικτικές της νομαδικής ζωής της στο Μεξικό, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, τη Μαλαισία και τώρα την Ελλάδα.

Τα επόμενα προγραμματισμένα εγκαίνια θα γίνουν για την ομαδική έκθεση «Nyctophilia II» στην γκαλερί CΑΝ (10/9), με τη συμμετοχή 6 καλλιτεχνών. «Οι δύσκολοι μήνες είναι μπροστά», εκτιμά η ιδιοκτήτρια της Can Χριστίνα Ανδρουλιδάκη, χωρίς όμως αυτό να την αποθαρρύνει. Αλλωστε, η φωτογραφική έκθεση της Εφης Χαλιορή που παρουσίασε το καλοκαίρι, είχε, όπως λέει η ίδια,  θετικότατη υποδοχή από το κοινό. «Οι γκαλερί αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επισκέπτες», τονίζει. Παρότι στη διάρκεια του lockdown η γκαλερί κινήθηκε καλά εμπορικά μέσω Διαδικτύου, η κ. Ανδρουλιδάκη υπογραμμίζει με έμφαση ότι όπως και να είναι, «με πάρτι εγκαινίων ή χωρίς, με ολοήμερη ροή επισκεπτών ή με ξεναγήσεις κατόπιν ραντεβού, η τέχνη χρειάζεται βίωμα, εμπειρία και ζωντανή επικοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή