Ιστορικοί χώροι ακινητοποιημένοι στον χρόνο από τον Μάσιμο Λίστρι

Ιστορικοί χώροι ακινητοποιημένοι στον χρόνο από τον Μάσιμο Λίστρι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EΚΘΕΣΗ.  Νεοκλασικά δημόσια κτίρια, μπαρόκ βίλες, αναγεννησιακές βιβλιοθήκες, μουσεία όπου κυριαρχεί η μεγαλοπρέπεια μιας άλλης εποχής –όλα άδεια από επισκέπτες και φαινομενικά ακινητοποιημένα στον χρόνο– πρωταγωνιστούν στις υψηλής ευκρίνειας εικόνες του Massimo Listri. Εδώ και αρκετά χρόνια, ο καταξιωμένος Ιταλός φωτογράφος αποτυπώνει ιστορικούς χώρους ανά τον κόσμο μέσα από μία εντελώς σύγχρονη οπτική γωνία, δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες και αξιοποιώντας την τεχνολογία του σήμερα για να ανακαλύψει εκ νέου την αισθητική του παρελθόντος.

Χάρη στο όνομα και την ιδιότητά του, έχει τη δυνατότητα να εξερευνά ιστορικούς χώρους, που είναι εκτός πρόσβασης για το ευρύ κοινό, όπως το εσωτερικό ιδιωτικών παλατιών στην Ιταλία, και να περιπλανιέται στους έρημους διαδρόμους δημοσίων κτιρίων, όπως το Μουσείο του Λούβρου ή η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη Real Gabinete Portugues Leitura στο Ρίο ντε Τζανέιρο, πέραν του ωραρίου λειτουργίας τους. Επιλεγμένες, μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες του κοσμούν έως τις 16 Μαρτίου τις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς), όπου φιλοξενείται η έκθεση «Μassimo Listri. Φωτογραφική Αρχιτεκτονική».

Γεννημένος το 1953, ο Massimo Listri γοητεύτηκε από τη φωτογραφία στην εφηβεία του και από τα φοιτητικά του χρόνια άρχισε να συνεργάζεται με περιοδικά τέχνης και αρχιτεκτονικής. To 1981 ίδρυσε, μαζί με τους εκδότες Franco Maria Ricci και Vittorio Sgarbi, το διεθνές περιοδικό και τις εκδόσεις τέχνης FMR – από τα αρχικά του Franco Maria Ricci, που, στα γαλλικά, διαβάζονται «ephemere», δηλαδή «εφήμερο». Το περιοδικό, που ξεχώρισε για τα καλογραμμένα κείμενα και τις εικόνες υψηλής ποιότητας και χαρακτηρίστηκε το «ομορφότερο περιοδικό του κόσμου», υπήρξε επί 20 χρόνια πλατφόρμα έκφρασης για τα φωτογραφικά δοκίμια του Listri.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή