Αύρα Αιγαίου στην καρδιά της Ευρώπης

Αύρα Αιγαίου στην καρδιά της Ευρώπης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή, σύγχρονη, τολμηρή. Είναι τα συναισθήματα που προκαλεί η έκθεση «Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα» («Nautilus: Navigating Greece»), η οποία εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη στο Μουσείο Bozar των Βρυξελλών. Από τις βασικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσιάζει με αισιόδοξη ματιά έργα Ελλήνων δημιουργών από το 3200 π.Χ. αλλά και έργα τέχνης του σήμερα. Αρχαία και σύγχρονα έργα σ’ ένα θαρραλέο διάλογο μεταξύ τους και μια τολμηρή γειτνίαση στις στενόμακρες αίθουσες του μουσείου που μοιάζουν να εξυπηρετούν σκηνογραφικά το στήσιμο αυτής της έκθεσης.

«Ο “Ναυτίλος” είναι για μας σαν δώρο Θεού», είναι τα λόγια των υπεύθυνων του περίφημου Μουσείο Bozar για την έκθεση η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα αυτήν την εποχή στις Βρυξέλλες. Θα είναι όμως και για την Αθήνα την άνοιξη, αφού στις 10 Μαΐου θα εγκαινιαστεί -όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος χθες στην «Κ»- στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πριν συνεχίσει το ταξίδι της σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού, αρχίζοντας δεύτερο κύκλο στο Λονδίνο. «Είναι μια έκθεση που θα αγαπήσει πολύ το ελληνικό κοινό», όσο για τις πρώτες εντυπώσεις από τις Βρυξέλλες, σαν τη βλέπουν «αισθάνονται να τους κατακλύζει η αύρα του Αιγαίου στην καρδιά της Ευρώπης» λέει ο υπουργός.

Μια «πρόταση του ΥΠΠΟΑ» που περιλαμβάνει συνολικά 93 αρχαιότητες από 29 δημόσια αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και έργα 24 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών τα οποία προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, συλλογές καλλιτεχνών. Γλυπτά, μαρμάρινα ειδώλια, τοιχογραφίες, σφραγιδόλιθοι, νομίσματα, επιγραφικά μνημεία, δείγματα της αργυροχρυσοχοΐας από το 3200 π.Χ. έως τον 2ο αι. μ.Χ. μαζί με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, οπτικές και ηχητικές δράσεις και video art, σε έναν τολμηρό και δημιουργικό διάλογο μεταξύ τους που μαρτυρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι προσκολλημένη στην αρχαία κληρονομιά της, αλλά μπορεί θαρραλέα το παρελθόν με το παρόν να συνδιαλέγονται, δείχνοντας το μέλλον.

«Αφηγείται το διαχρονικό ταξίδι του Ελληνισμού στη θάλασσα, η οποία αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό των έργων, αποτελεί έναν από τους συνεκτικούς δεσμούς της Ιστορίας μας. Παρακολουθούμε ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στα αρχαία σπαράγματα και τους σύγχρονους εικαστικούς μας» είπε ο υπουργός μετά την ξενάγησή τους, ενώ η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, και πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης, υπογράμμισε πως ο Ναυτίλος είναι η Ελλάδα. «Το μακρύ ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιστορία και η σύγχρονη δημιουργικότητά του εκπέμπει μια αισιοδοξία για την Ελλάδα που όλοι αξίζουμε». Πρόκληση να συνδυαστούν τα αρχαία έργα με τη σύγχρονη δημιουργία, «ώστε το ένα να μην αποτελεί διακόσμηση του άλλου, ούτε να αντιπαρατίθεται με αυτό, αλλά, αντίθετα, να εντάσσονται στο ίδιο νοηματικό πλαίσιο», εξήγησε το στήσιμο ο υπεύθυνος για την αρχιτεκτονική επιμέλεια Αλέξανδρος Ξενάκης και η ζωγράφος – χαράκτρια, επίκουρη καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μαίρη Σχοινά, που συμμετέχει με έργο της, τόνισε πως η έκθεση αυτή «είναι ένα μεγάλο βήμα για την έξοδο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης προς τον κόσμο».

Ο «Ναυτίλος» αποτελείται από επτά ενότητες, οι οποίες συνδυάζουν τα αρχαία και τα σύγχρονα έργα: Γένεση (site specific εγκατάσταση της Αιμιλίας Παπαφιλίππου), Οικολογίες (κυκλαδικά), Θαλάσσιοι δρόμοι (μινωικά-μυκηναϊκά), Οδύσσειες (αρχαίοι αποικισμοί), Ηγεμονία (κλασική Αθήνα), Οικουμένη (ελληνιστικός κόσμος), Πίστη (θεότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα και site specific έργο του Μάριου Σπηλιόπουλου). Περιλαμβάνει δε, σύγχρονες δημιουργίες των Κατερίνας Καλούδη, Γιώργου Γυπαράκη, Σπύρου Στάβερη, Στρατή Βογιατζή, Γιώργη Γερόλυμπου, Αφροδίτης Λίτη, Βλάση Κανιάρη, Λεωνίδα Τούμπανου, Στράτου Καλαφάτη, Σωκράτη Μαυρομμάτη, Οπυς Ζούνη, Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, Ντέννης Βαχλιώτη, Μανώλη Ζαχαριουδάκη, Νίκου Μάρκου, Νίκου Αλεξίου, Ευτύχη Πατσουράκη, Λίζης Καλλιγά κ.ά.

«Είναι και η απόδειξη ότι ξέρουμε καλά και από Κύκλωπες και από Λαιστρυγόνες, γιατί το μέγα μέλημά μας είναι να υπερασπιζόμαστε με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια όσα αποτελούν τις ρίζες μας και όσα μοιραζόμαστε με την υπόλοιπη Ευρώπη» προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: «Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη που την πήρε στη ράχη του ο Δίας συνεπαρμένος από την ομορφιά της. Αυτή την Ευρώπη υπηρετεί και η Προεδρία που αναλάβαμε γι’ αυτό και θέσαμε τη θάλασσα ως περιεχόμενο και σύμβολό της. Οι δρόμοι οι θαλασσινοί οδηγούν παντού και μας ενώνουν». Στο θέμα της έκθεσης στέκεται στο σημείωμά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως: «Συνδέεται και με τη βούληση της Ελλάδας να προωθήσει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική: μια οριζόντια πολιτική που διαπερνά το σύνολο των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή