Η ανατομία της ύλης

Η ζωγραφική του Γιώργου Λουλούδη στην γκαλερί Genesis

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ίχνος της ύλης, σε μια διαδικασία εξαέρωσης, συνδέει τα έργα του ζωγράφου Γιώργου Λουλούδη, στη νέα ατομική έκθεσή του στην γκαλερί Genesis (Χάρητος 35, Κολωνάκι). Είναι μια νέα ενότητα έργων υποβλητικής δύναμης που έρχεται από τον πυρήνα μιας συνειδησιακής δίνης. Η αίσθηση των έργων είναι αυτή ενός μεταιχμίου σχεδόν ψευδαισθητικού, όπου φόρμες κτιρίων ή ακόμη και μορφές ανθρώπων, περιγράμματα και σκαριφήματα, πυκνωσεις και αραιώσεις, διυλίζονται σ’ έναν στρόβιλο οφθαλμαπάτης. 

Ο Γιώργος Λουλούδης γεννήθηκε στη Νότια Αφρική αλλά σε νεαρή ηλικία έφυγε για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι ένας καλλιτέχνης με τις δικές του σιωπές και παύσεις, μοιάζει να αναζητεί μια φόρμα ύλης μέσα στο συνεχές της διαρκούς κίνησης των πραγμάτων. Εχει εκθέσει και πάλι (2019) στην Genesis του Γιώργου Τζάνερη, και εκεί είχε ήδη φανεί με τρόπο άμεσο και πολλά υποσχόμενο πόσο πολύ τον βασανίζει η φόρμα, η ιδέα, το χρώμα, οι στρώσεις και οι μείξεις των υλικών. 

Η ανατομία της ύλης-1
Εργο του Γιώργου Λουλούδη

Στη νέα έκθεση, τα έργα του Γιώργου Λουλούδη έχουν μια συγκινητική ιερότητα. Τα αποκαλύπτει ως βαθιές εξορύξεις, κοιτάσματα μιας διαδικασίας αποφλοίωσης και επανασύνδεσης. Ισως αυτή, η διάσταση της πρόκλησης και της ακύρωσης της ύλης, ως μια συνθήκη ιδρυτική και αναπόδραστη, να ορίζει εν μέρει το εικαστικό του προφίλ. Ο Γιώργος Λουλούδης ευδοκιμεί στη γραμμή ανάμεσα στην αφαίρεση και την παραστατικότητα, αλλά η ζωγραφική του μοιάζει μάλλον ανεξάρτητη από τέτοιες οδούς ανάγνωσης. Μοιάζει περισσότερο με μια επίμονη ανίχνευση, με μία εναγώνια προσέγγιση της άυλης ύλης και της υλικής αποτύπωσης του πνεύματος. Ενας κόσμος στην κόψη.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγισή του στην ζωγραφική του Γιώργου Λουλούδη, ο ιστορικός τέχνης Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος γράφει στον κατάλογο πως «μέσα από την πανοπτική απόδοση των κτιρίων και των θεμελίων τους, παρουσιάζει τη ραχοκοκκαλιά τους, η οποία μοιάζει με ιστούς και ίνες του ανθρώπινου σώματος σε μεγέθυνση». Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και σε όσα αναμειγνύει: ακρυλικό στόκο, χώμα, τσιμεντόσκονη, γάζες. «Συνδυάζοντάς τα με την παχύρρευστη πάστα, δημιουργεί μια επιφάνεια τραχιά με έντονη υλικότητα και υφή».

Ο Γιώργος Λουλούδης έχει φτιάξει έναν δικό του, αναγνωρίσιμο κόσμο, αιμάτινο και αέρινο, σαφή όσο και υπαινικτικό, προσωπικό όσο και οικουμενικό.

Εναν κόσμο αισθητικά ελκυστικό, με τη βεβαιότητα μιας ελλοχεύουσας ανατροπής.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 11 Μαρτίου (Gallery Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή