Σπάνιο έργο του Γκούσταβ Κλιμτ πωλείται 45 εκατ. δολάρια

Σπάνιο έργο του Γκούσταβ Κλιμτ πωλείται 45 εκατ. δολάρια

Στον πίνακα «Insel im Attersee», ο ζωγράφος διεύρυνε τη χρωματική παλέτα του για να συλλάβει την αντανάκλαση του ηλιόφωτος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ιμπρεσιονιστικά τοπία δεν είναι το πρώτο που έρχεται στον νου όταν κάποιος σκέφτεται τον Γκούσταβ Κλιμτ, αλλά το σπάνιο τοπίο του «Insel im Attersee» (1902) προέκυψε από μια ιδιωτική συλλογή στη Νέα Υόρκη. Το σπάνιο έργο θα δημοπρατηθεί στις 16 Μαΐου από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, με τιμή που θα αγγίξει τα 45 εκατ. δολάρια.

Ο Κλιμτ επηρεάστηκε -σε μεγάλο βαθμό- από τη φύση και περνούσε τα καλοκαίρια του στην αυστριακή και ιταλική ύπαιθρο. Συχνά παραθέριζε μαζί με τη σύντροφο της ζωής του, την αυστριακή σχεδιάστρια μόδας, Εμίλιε Φλέγκε, και την οικογένειά της στο σπίτι τους στη λίμνη Attersee. 

Το 1900, ο Κλιμτ άρχισε τις υπαίθριες εξερευνήσεις στη λίμνη, με ιδιαίτερη εκτίμηση στoυς εναλλασσόμενους ιριδισμούς του νερού. Η πρώτη της απεικόνιση – ένας ομιχλώδης με ψυχρούς χρωματικούς τόνους πίνακας – ανήκει στο Leopold Museum. Στον πίνακα «Insel im Attersee», ο ζωγράφος διεύρυνε τη χρωματική παλέτα του για να συλλάβει την αντανάκλαση του ηλιόφωτος. 

Ο πίνακας απέκτησε σημασία όταν ο γκαλερίστας του Κλιμτ, ο αυστριακός ιστορικός τέχνης Ότο Κάλιρ, τον συμπεριέλαβε σε μία από τις πρώτες εκθέσεις του, τη «Saved From Europe», αφότου εγκαινίασε τη Galerie St. Etienne, στη Νέα Υόρκη το 1939. Ο Κάλιρ μετακινήθηκε από την Αυστρία στη Λουκέρνη, στη συνέχεια στο Παρίσι και τελικά στη Νέα Υόρκη μεταξύ 1938 και 1939 εξαιτίας του ναζιστικού καθεστώτος, διασώζοντας όσα έργα μπόρεσε καλλιτεχνών όπως των Κλιμτ, Έγκον Σίλε και Άλφρεντ Κούμπιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή