Δυο «άγνωστα» έργα του Ρέμπραντ ήρθαν ξανά στο φως

Δυο «άγνωστα» έργα του Ρέμπραντ ήρθαν ξανά στο φως

«Στην οικογένεια άρεσαν οι πίνακες, αλλά ποτέ δεν ήταν σίγουροι ότι ήταν του Ρέμπραντ και ποτέ δεν το εξέτασαν πραγματικά», δήλωσε εκτιμητής που τα ανάκαλυψε

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μοναδικά πορτρέτα του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκαν μετά από σχεδόν δύο αιώνες από έναν Βρετανό ειδικό οίκου δημοπρασιών στο πλαίσιο εκτίμησης μιας ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης.

Τα πορτρέτα σε οβάλ σχήμα, υπογεγραμμένα από τον Ρέμπραντ βαν Ράιν το 1635, απεικονίζουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο Λάιντεν της Ολλανδίας. Τα έργα είναι σχετικά μικρής κλίμακας – 20,3 εκατοστά ύψος και 16,5 εκατοστά πλάτος – εκ των μικρότερων γνωστών πορτρέτων του Ρέμπραντ. 

Ο Ρέμπραντ, ένας από τους διασημότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, γεννήθηκε στο Λέιντεν το 1606, το μικρότερο από τουλάχιστον 10 παιδιά ενός εύπορου μυλωνά.

Τα πορτρέτα παρέμειναν στην κατοχή των αρχικών ιδιοκτητών μέχρι το 1760, οπότε πέρασαν από διάφορες συλλογές τέχνης στη Βαρσοβία και το Παρίσι πριν περιέλθουν στον βαρόνο Τζέιμς Μάρει που τα έθεσε προς πώληση στις 18 Ιουνίου 1824, με μια απλή καταχώριση «Rembrandt – πολύ ζωηρός και ωραία χρωματισμένος».

«Οι πίνακες απουσίαζαν εντελώς από τη βιβλιογραφία για τον Ρέμπραντ τον 19ο και τον 20ό αιώνα», δήλωσε ο Χένρι Πέτιφερ, ειδικός στον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Οι πρωτότυποι πίνακες ήρθαν στην δημοσιότητα 1824, τη χρονιά που πουλήθηκαν στους προγόνους των σημερινών ιδιοκτητών τους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, δεν γνώριζαν ότι και οι δύο ήταν επιβεβαιωμένα αυθεντικοί.

«Στην οικογένεια άρεσαν οι πίνακες, αλλά ποτέ δεν ήταν σίγουροι ότι ήταν του Ρέμπραντ και ποτέ δεν το εξέτασαν πραγματικά», δήλωσε ο εκτιμητής. 

Μόλις ο Πέτιφερ ανακάλυψε τα πορτρέτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο οίκος Christie’s τα έστειλε προς εξέταση από ειδικούς στον Ρέμπραντ στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ. 

Πηγή: Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή