Το «El Gran Espectaculo» του Ζαν Μισέλ-Μπασκιά πωλήθηκε έναντι 67 εκατ. δολαρίων

Το «El Gran Espectaculo» του Ζαν Μισέλ-Μπασκιά πωλήθηκε έναντι 67 εκατ. δολαρίων

Το έργο του Μπασκιά ήταν στην προσωπική συλλογή του Γκαραβάνι για 18 χρόνια και είχε παρουσιαστεί σε τεύχος του 2010 του Vanity Fair. Ο Ιταλός μεγιστάνας της μόδας φωτογραφήθηκε καθισμένος μπροστά στον πίνακα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πίνακας El Gran Espectaculo (Ο Νείλος) του Ζαν Μισέλ-Μπασκιά πωλήθηκε έναντι 67,1 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s το βράδυ της Δευτέρας. 

Ο Άλεξ Ρόττερ, πρόεδρος του Christie’s ανέφερε: «Η ιδιοφυΐα του Μπασκιά είναι αναμφισβήτητη. Η επιρροή του σπάει τα όρια, καλύπτοντας τη μόδα, την τέχνη και την ποπ κουλτούρα. Ο αντίκτυπος που συνεχίζει να έχει στον πολιτισμό είναι αναπόφευκτος. Το El Gran Espectaculo (Ο Νείλος) είναι ένα πραγματικό αριστούργημα».

Ο πίνακας, με τίτλο El Gran Espectaculo (Ο Νείλος), απεικονίζει αιωρούμενα κρανία και φιγούρες σε φόντο με χαραγμένες φράσεις που παραπέμπουν σε Φαραώ και αρχαίες αιγυπτιακές τοποθεσίες. Στο κέντρο του πίνακα απεικονίζεται ο θεός Όσιρις σε κίτρινη βάρκα να πλέει στον ποταμό Νείλο.

Ο πίνακας αποτελείται απ’ αυτό το επιβλητικό τρίπτυχο που χρησιμοποιεί σύμβολα και εικόνες που αντανακλούν την ατέρμονη επιδίωξή του να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως μέσο για τα ζητήματα αντιπροσώπευσης της αφρικανικής διασποράς στην ευρύτερο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας.

Το έργο του Μπασκιά ήταν στην προσωπική συλλογή του Βαλεντίνο Γκαραβάνι για 18 χρόνια και είχε παρουσιαστεί σε τεύχος του 2010 του Vanity Fair. Ο Ιταλός μεγιστάνας της μόδας φωτογραφήθηκε καθισμένος μπροστά στον πίνακα. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο Γκαραβάνι απέτισε φόρο τιμής στον καλλιτέχνη με συλλογή φορεμάτων με σχέδια γκράφιτι χρησιμοποιώντας εικόνες του, αφού είχε λάβει άδεια από το ίδρυμα του Αρχείου Μπασκιά.

Τον Μάιο του 2021, ο συνιδρυτής του οίκου Valentino Τζιανκάρλο Τζαμέτι πούλησε πίνακα του Μπασκιά του 1983 στην τιμή των 93,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Mε πληροφορίες από Wall Street Journal, AΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή