Ο Πικάσο ζωγράφισε έναν σκύλο στο «Le Moulin de la Galette» και μετά τον έκρυψε

Ο Πικάσο ζωγράφισε έναν σκύλο στο «Le Moulin de la Galette» και μετά τον έκρυψε

Ο πίνακας φλοξενείται στο μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έκθεσης για τα χρόνια της δημιουργίας του διάσημου ζωγράφου στο Παρίσι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάμπλο Πικάσο το 1900 κι ενώ ήταν 19 ετών δημιούργησε το έργο «Le Moulin de la Galette», ένα από τα πρώιμα αριστουργήματά του.

Ο πίνακας απεικονίζει μια ζωηρή σκηνή στον ομώνυμο χώρο – μια διάσημη παρισινή αίθουσα χορού, την οποία ζωγράφισαν και άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Πιέρ-Ογκίστ Ρενουάρ. Ζευγάρια χορεύουν φορώντας ωραία καπέλα, ενώ τρεις φιγούρες κάθονται σε ένα τραπέζι σε πρώτο πλάνο.

Ο Πικάσο ζωγράφισε έναν σκύλο στο «Le Moulin de la Galette» και μετά τον έκρυψε-1
Guggenheim Museum

Στο τραπέζι, όμως, βρισκόταν και ένας τέταρτος και τετράποδος συνδαιτημόνας, ο οποίος στη συνέχεια καλύφθηκε από σκούρο χρώμα, όπως ανακάλυψαν μελετητές του Guggenheim σε συνεργασία με ειδικούς από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον.

Ερευνητές κατά τη διάρκεια τεχνικής ανάλυσης του πίνακα, 123 χρόνια μετά τη δημιουργία του, εντόπισαν έναν σκύλο. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του φθορισμού με ακτίνες Χ, η οποία χαρτογραφεί τα χημικά στοιχεία ενός πίνακα (όπως οι χρωστικές), οι συντηρητές μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν το σκυλάκι όπως ήταν αρχικά στον πίνακα.

«Μου φάνηκε ενδιαφέρον το γεγονός ότι (ο Πικάσο) ζωγράφισε βιαστικά πάνω από αυτόν τον σκύλο», δήλωσε στο CNN η Τζούλι Μπάρτεν, συντηρήτρια έργων ζωγραφικής του Guggenheim.

Το μουσείο σημείωσε ότι ο σκύλος μοιάζει πολύ με σπανιέλ Cavalier King Charles. Αν και η Μπάρτεν δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί ο Πικάσο επέλεξε να αφαιρέσει τον σκύλο από τη σκηνή, υποστήριξε ότι η παρουσία του ίσως αποσπούσε την προσοχή από τον υπόλοιπο πινακα.

Η Μέγκαν Φοντανέλα, επιμελήτρια στο Guggenheim, δήλωσε ότι ήταν «έκπληξη και χαρά» να ανακαλύψει τον σκύλο κρυμμένο στον πίνακα. «Όταν ξεκινάμε την ανάλυση ενός πίνακα», είπε, «δεν ξέραμε ότι πρόκειται να βρούμε κάτι τόσο ενδιαφέρον».

Παρότι οι ειδικοί της τέχνης εξεπλάγησαν από το εύρημα τόνισαν ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για τον Πικάσο να αφήνει «κρυφές εικόνες». «Ξέρουμε ότι ο Πικάσο το έκανε αυτό στα προηγούμενα έργα του», δήλωσε η Μέγκαν Φοντανέλα. Ένα κρυμμένο χέρι, για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια στο έργο του Πικάσο «La Miséreuse accroupie».

Ο πίνακας φιλοξενείται στο μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έκθεσης για τα χρόνια της δημιουργίας του διάσημου ζωγράφου στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από CNN, New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή