Aπονομή βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών

Aπονομή βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών

9' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή πανηγυρική συνεδρία και η απονομή των ετήσιων βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών δεν ήταν, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, η τελευταία εκδήλωση της χρονιάς. Το ανώτατο πνευματικό ιδρύμα της χώρας ήταν όμως και φέτος πιστό και σταθερό στα κριτήριά του βραβεύοντας σε όλες τις Τάξεις, νέους επιστήμονες και δημιουργούς, αλλά και ανθρώπους που έχουν ήδη διανύσει μια μεγάλη διαδρομή στον τομέα τους. Τιμήθηκαν και φέτος άνθρωποι ή ομάδες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην καταγραφή και στη συλλογή όψεων της πατρίδας μας, όπως το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» για «το εθνικής σημασίας επιτελεσθέν έργο της συντάξεως της ελληνικής βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα», το ζεύγος Γιώργος και Εύη Μπεληγιάννη, για το λεύκωμά τους «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας», ο αντιναύαρχος ε.α. Αναστάσιο Κ. Δημητρακόπουλος για το πεντάτομο έργο του «Β Παγκόσμιος Πόλεμος – Οι πολεμιστές του Ναυτικού θυμούνται», το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα «Β. Παπαντωνίου» ή ο Αλεξανδρινός αρχιτέκτονας Mohamed Fouad Awad, «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του υπέρ της διατηρήσεως και αναδείξεως της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο».

Στην Τάξη Θετικών Επιστημών, οι ερευνητές και η μάχη κατά των μορφών του καρκίνου βραβεύτηκαν φέτος. Στην Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών είχαν μερίδιο και επιβράβευση όλες οι γενιές. Για το σύνολο του έργου τους τιμήθηκαν ο στιχουργός και συγγραφέας Μάνος Ελευθερίο,ο ποιητής και πανεπιστημιακός δάσκαλος Νάσος Βαγενάς, ο ποιητής και ψυχίατρος Θανάσης Χατζόπουλος. Δίπλα τους νεότεροι συγγραφείς τιμήθηκαν για συγκεκριμένα βιβλία, όπως ο Σωτήρης Δημητρίου, η Αμάντα Μιχαλοπούλου.

Ξεχωριστή θέση, όπως κάθε χρονιά έχουν στις επιλογές της Ακαδημίας Αθηνών τα βραβεία της Τάης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Στο πλαίσιο αυτό τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που λειτουργούν ή λειτούργησαν, ενίοτε με κίνδυνο της ζωής τους, για το καλό των συνανθρώπων μας. Ετσι φέτος τιμήθηκαν ο 15χρονος Τηλέμαχος Τσιμηρίκας, που κάηκε στην προσπάθειά του να σώσει από την πυρκαγά τα δύο μικρότερα αδέλφια του και οι μαθητές της Γ Τάξεως Λυκείου Δεμενίκων Πατρών, που διέθεσαν το ποσόν για την πενθήμερη εκδρομή τους στη νοσηλεία και εγχείριση ενός συμμαθητή τους.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΜΕΝΩΝ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

1.Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον πρώτο αριστεύσαντα πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2011-2012, κ. Θεόδωρο Σεργεντάνη.

2.Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για εργασία με την οποία προωθείται η γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου, στην κυρία Νίκη Ευελπίδου για την εργασία της «Evidence of recent rapid subsidence in the S – E Cyclades (Greece): An effect of the 1956 Amorgos earthquake ?».

3.Βραβείο του καθηγητού Αριστείδου Φ. Πάλλα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη εργασία αναφερόμενη σε τομείς της Μαθηματικής Ανάλυσης, στον κ. Παναγιώτη Κεβρεκίδη για την εργασία του «Non-linear waves in lattices: past, present, future».

4.Δύο (2) βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2011 – 2012 στους : α) Νικόλαο Στρομπίνη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και β) Βιολέτα Καρυοφύλλη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

5.Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, στον κ. Γεώργιο Πάνου για την εργασία του «An Analysis of the linear altimetry-gravimetry boundary-value problem».

6.Βραβείο Ακαδημαϊκού Π. Σ. Θεοχάρη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση της καλύτερης επιστημονικής εργασίας στον τομέα της Μηχανικής, στην εργασία «Direct Strain Tensor Approximation for full Field Strain Measurement Methods» που υπεβλήθη από τους κ.κ. Αθανάσιο Ηλιόπουλο και Ιωάννη Μιχόπουλο.

7.Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Χειρουργικής του καρκίνου με θέμα «Μοριακή και γενετική συμμετοχή στην καρκινογένεση» στην εργασία «Activation of m TOR signaling in medullary and aggressive papillary thyroid carcinomas» που υπεβλήθη από τις κυρίες Χρυσούλα Λιάκου και Μαρία Κουβαράκη και τον κ. Γεώργιο Ρασιδάκη.

8.Βραβείο Βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά, εις μνήμην Γεωργίου Ι. Δεμερτζή, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική εργασία επί της θεραπείας του καρκίνου ή επί της θεραπείας των παθήσεων της καρδιάς, στην εργασία «The effect of shear stress on neointimal response following sirolimus – and paclitaxel-eluting stent implantation compared to bare metal stents in humans» που υπεβλήθη από τους κ.κ. Μιχαήλ Παπαφακλή, Δημήτριο Φωτιάδη και Λάμπρο Μιχάλη.

9.Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία επί θεμάτων Αστρονομίας, στον κ. Κλεομένη Τσιγάνη για την εργασία του «Dynamics of small bodies in the solar system».

10.Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στη μνήμη του Αντιπλοιάρχου Κων. Ν. Ευταξιοπούλου, για εργασία που αφορά στο Ναυτικό ή στη θάλασσα γενικότερα, στον κ. Ευάγγελο Γρυπιώτη για το δίτομο έργο του «Ελληνική ναυτιλία» τόμος Α΄ 15ος αι. π. Χ. -11ος αι. μ. Χ. και τόμος Β΄ 1453 -1821 (Εκδόσεις Ελληνικά Ταχυδρομεία, 2011).

11.Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον αναπληρωτή καθηγητή Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Χ. Λάσκαρη για το σύγγραμμά του «Κλινική Στοματολογία, Διάγνωση – Θεραπεία» (Εκδόσεις Λίτσας, 3η έκδοση, 2012).

12.Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ), 1961, για το σύνολο των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει εξ ιδίων πόρων και μέσων με σκοπό τη διάδοση της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης και τη διατήρηση της ναυτικής παράδοσης της χώρας μας.

13.Έπαινος, οίκοθεν, στην Δρ. Σουζάνα Δανάλη-Κωτσάκη, Πυρηνικό Φυσικό –Περιβαλλοντολόγο, ως της πρώτης επιστήμονος που εισήγαγε στην Ελλάδα τη μεθοδολογία οργάνωσης της προστασίας του ανθρώπου από τη ραδιενέργεια περιβάλλοντος και θεμελίωσε τη σχετική διαδικασία μετρήσεων και ελέγχου.

14.Εύφημος μνεία στον Αντιναύαρχο Π.Ν. ε.α. κ. Αναστάσιο Κ. Δημητρακόπουλο για το πεντάτομο έργο του «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – Οι πολεμιστές του Ναυτικού θυμούνται …» (Ναυτικόν Μουσείον της Ελλάδος, Πειραιάς 2011).

Δηλώσεις

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τον ποιητή πεζογράφο και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου στον οποίο θα απονεμηθεί το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, τον συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου που θα του απονεμηθεί το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, τον Παιδοψυχολόγο και ψυχαναλυτή Θανάση Χατζόπουλο που θα του απονεμηθεί το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη, την συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου που θα της απονεμηθεί το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη, τη συγγραφέα Μαρία Δεληβοριά που θα της απονεμηθεί το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη, τον ζωγράφο Τζουλιάνο Καγκλή που θα του απονεμηθεί το Βραβείο για νέο Έλληνα ζωγράφο ηλικίας έως 40 ετών, τον Διεθνολόγο Γεώργιο Καλπαδάκη που θα του απονεμηθεί το Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου για εργασία επί αρχαιολογικών ή ιστορικών θεμάτων από την περιοχή της Μακεδονίας και τον προϊστάμενο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας Γεώργιο Κεφαλλωνίτη που θα πάρει το Βραβείο άνευ προκηρύξεως στην αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, Μάνος Ελευθερίου(ποιητής-συγγραφέας):«Το θεωρώ μεγάλη τιμή και χαρά που το ανώτερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας με τιμά. Στην σημερινή εποχή μάλιστα παίρνει και άλλες διαστάσεις. Βεβαίως εγώ τυχαίνει να έχω και πολλούς εχθρούς, οι οποίοι δεν θα κοιμηθούν δύο νύχτες, βέβαια δεν θα έχουμε καρδιακά επεισόδια ή λιποθυμίες αλλά τι να κάνουμε, αφού μου το δίνουν θα το πάρω, θα βάλω την γραβάτα μου, το σκούρο κοστούμι μου και θα πάω. Το βραβείο αυτό είναι σαν να σου βάζουν ένα βάρος παραπάνω από ότι έχεις. Βεβαίως οποιοδήποτε βραβείο, ακόμη και το Νόμπελ να πάρεις, δε γαληνεύει και δε βοηθάει καθόλου τους σωματικούς πόνους ή τους πανικούς που αισθάνεται κάποιος άνθρωπος. Οπωσδήποτε όμως είναι μια πολύ σημαντική ανάσα. Ιδιαίτερα όταν ξέρεις ότι προέρχεται όχι μόνο από το συγκεκριμένο ίδρυμα αλλά και από ιδιαίτερης ποιότητας ανθρώπους, οι οποίοι σε πρότειναν».

Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, Σωτήρης Δημητρίου(συγγραφέας):«Είναι πολύ τιμητικό. Κάθε καλό και κάθε κακό, εξωτερικό δεν έχει μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο. Το καλό και το κακό είναι μέσα μας. Είναι ευπρόσδεκτη σε εμένα η τιμή. Πολλές φορές ένα βραβείο μπορεί να γίνει βαρίδι συνήθως όμως στις μικρότερες ηλικίες. Όσο μεγαλώνεις και αποκτάς μεγαλύτερη αυτογνωσία το βάρος μικραίνει και η χαρά μικραίνει επίσης. Υπάρχει μια εθνική θλίψη σε όλους μας και αυτές οι θετικές ενέργειες κάνουν καλό και στον ψυχισμό του βραβευόμενου και γενικότερα»

Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη,Θανάσης Χατζόπουλος(παιδοψυχίατρος-ψυχαναλυτής):«Ένα βραβείο δίνει τη χαρά της αναγνώρισης, πολύ περισσότερο που τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών διαθέτουν τα τελευταία χρόνια το κύρος της δέσμευσής τους σε μια χωρία από σημαίνοντα και νεοσύστατα έργα, γεγονός που κάνει τη χαρά της βράβευσης μεγαλύτερη».

Βραβείο διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη, Αμάντα Μιχαλοπούλου(συγγραφέας). «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή και πέρα από αυτό είναι και μεγάλη ενθάρρυνση και αυτό το λέω διότι ζούμε τα τελευταία χρόνια στο γνωστό ζοφερό κλίμα φόβου και αποθάρρυνσης. Με βραβεία ή χωρίς βραβεία ο συγγραφέας γράφει αυτά που έχει να γράψει και αν το αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο νομίζω θα χάσει τη σχέση του με το κείμενό του και δεν θα είναι ειλικρινής απέναντι του. Η συλλογή διηγημάτων «Λαμπερή ημέρα» για την οποία θα βραβευτώ πραγματεύεται το θέμα της απώλειας και πως την αντιμετωπίζουν οι ήρωες. Εμένα με ενδιέφερε να γράψω ένα βιβλίο που να αντιμετωπίζει το θέμα της απώλειας όχι με οίκτο, αλλά με μία αίσθηση ψυχραιμίας και αξιοπρέπειας. Μέσα από τα οδυνηρά περιστατικά της ζωής μας μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη για το βιβλίο «Διονυσίου Σολωμού, Η γυναίκα της Ζάκυθος, έχθρισσα θανάσιμη του έθνους, Μαρία Δεληβοριά(συγγραφέας). «Με χαροποίησε ιδιαίτερα το βραβείο και ευχαριστώ, εκτός από αυτούς που μου το έδωσαν, και τον εκδότη μου, καθώς ο Σολωμός σίγουρα δεν είναι ανάμεσα στα ευπώλητα βιβλία. Ο Σολωμός είχε μια πολιτική διάσταση η οποία λανθάνει. Και το συγκεκριμένο έργο του Σολωμού είναι μια πολιτική αλληγορία που είναι πάντα επίκαιρη».

Βραβείο άνευ προκηρύξεως στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, την αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Ελλάδας,Γεώργιος Κεφαλλωνίτης(προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης):«Είναι τιμή για εμάς το γεγονός της βράβευσής μας. Στην Κέρκυρα είμαστε η πρώτη δημόσια υπηρεσία που βραβεύεται για το πολιτιστικό της έργο διαχρονικά και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας. Πρόκειται για την πιο παλιά δημόσια βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1790. Έχει εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια, προσφέρει νέες υπηρεσίες στον κόσμο και προσπαθεί μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις κυρίως για παιδιά να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Επίσης, πραγματοποιεί πολλές συνεργασίες, όπως με την πρεσβεία των ΗΠΑ, το ίδρυμα Future Library και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ευχαριστούμε πολύ την Ακαδημία Αθηνών».

Βραβείο για νέο Έλληνα ζωγράφο ηλικίας έως 40 ετών, Τζουλιάνο Καγκλής:«Ευχαριστώ την Ακαδημία για το βραβείο. Μια διάκριση είναι μία ώθηση να συνεχίσεις με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Προσωπικά η φόρτιση είναι μεγαλύτερη αφού ο ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Τέτσης είναι ένας καλλιτέχνης που θαυμάζω πολύ και ως φοιτητής στην σχολή ήταν το πρότυπο μου».

Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου για εργασία επί αρχαιολογικών ή ιστορικών θεμάτων από την περιοχή της Μακεδονίας, Γεώργιος Καλπαδάκης(διεθνολόγος):«Για την τιμητική αυτή διάκριση οφείλω θερμές ευχαριστίες στην Ακαδημία Αθηνών που αποφάσισε να με βραβεύσει για το πρώτο επιστημονικό μου έργο. Το βραβείο αφιερώνεται σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται την προαγωγή της έρευνας ως άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμβάθυνση της δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή