«Κτίρια» του Αντρο Βέκουα στο Μουσείο Μπενάκη

«Κτίρια» του Αντρο Βέκουα στο Μουσείο Μπενάκη

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EKΘΕΣΗ. Δεν υπάρχει γοητευτικότερος περίπατος από αυτόν που γίνεται σε μια πόλη επινοημένη στο μυαλό, όπως αυτές που περιγράφει στο γνωστό του βιβλίο ο Ιταλο Καλβίνο. Το Σοχούμι, γνωστό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, με χιλιάδες Ελληνες που φυγαδεύτηκαν από την εμφύλια σύρραξη Γεωργιανών και Αμπχαζίων με την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» το 1993, σίγουρα δεν είναι φανταστικό. Ομως, αν δείτε την έκθεση του καλλιτέχνη Αντρο Βέκουα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, θα διαπιστώσετε ότι έχει φτιάξει μακέτες από οικοδομήματα της γενέτειράς του, με μια ποιητική και λεπταίσθητη ισορροπία μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Αληθοφανή αλλά υπερρεαλιστικά και αιθέρια, τα κελύφη του Βέκουα σε φτάνουν ώς το μεταίχμιο του πραγματικού κόσμου και σε κρατούν στην κόψη.

Ο καλλιτέχνης, γεννημένος το 1977, που έχασε τον πατέρα του στον εμφύλιο και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, κράτησε στη μνήμη του κάποιες εικόνες από τον αστικό ιστό. Τις εμπλούτισε με υλικό από καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, ακόμα και από το Google Earth. Και με βάση αυτό το περίεργο υβρίδιο, κατασκεύασε τις μακέτες του. Με τον δικό του ευαίσθητο τρόπο, όχι μόνον ξεπερνά τα τραύματα αλλά αποτυπώνει τη σιλουέτα μιας πόλης, σαν βίωμα στον ψυχισμό, σαν σκηνή από όνειρο.

Η θαυμάσια έκθεση με τίτλο «Pink wave hunter» συνδέεται με μια νέα δυναμική συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Μπενάκη και το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ, που αποφάσισαν να συσφίγξουν τις σχέσεις τους και να κάνουν δράσεις από κοινού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση, καθώς η συμπόρευση θα δώσει στο Μπενάκη την ευκαιρία να μπει βαθύτερα στην contemporary σκηνή, ενώ θα διευρύνει τα ενδιαφέροντα του ΔΕΣΤΕ, το οποίο τα τελευταία χρόνια στρέφεται προς την ιστορία και την αρχαιολογία. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 23/3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή