ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το παιδικό εργαστήρι «Mεταμορφώσεις» στο Μέγαρο Μουσικής

to-paidiko-ergastiri-metamorfoseis-sto-megaro-moysikis-2004350

Μια ακόμη ευφάνταστη παραγωγή του Κέντρου Πομπιντού του Παρισιού, καταφτάνει στην Αθήνα για να κεντρίσει την φαντασία των παιδιών και να τα ταξιδέψει στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Μια πρωτότυπη πρόταση παιδικού εργαστηρίου, το οποίο συνδυάζει τον χορό και τις εικαστικές τέχνες, αποτελούν οι «Μεταμορφώσεις» που υποδέχονται από σήμερα έως τις 6 Απριλίου τους μικρούς φίλους των εικαστικών και της ορχηστικής τέχνης στο Φουαγιέ του ισογείου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για τη μετεξέλιξη της επιτυχημένης έκθεσης «Danser sa vie » («Χόρεψε τη ζωή»), που είχε κάνει αίσθηση πριν από δύο χρόνια στο Παρίσι. Η ιδέα της δημιουργίας του χορευτικού-εικαστικού εργαστηριού – που απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών, τα οποία θα καθοδηγούνται, κατά την επίσκεψή τους, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό- ανήκει στην Κλερ ντε Μονκλέν, η οποία συνεργάστηκε για την υλοποίηση του πρότζεκτ με τις καλλιτέχνιδες Ορελί Ματιγκό και Ελέν Λαξενέρ.

Μέσα από τη δουλειά της, η Γαλλίδα χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα, μελετά τη σχέση του σώματος με τον χώρο. Ασχολείται με παιδιά και ενήλικες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ενώ έχει συνεργαστεί με γνωστούς σκηνοθέτες και καλλιτέχνες και έχει παρουσιάσει τα έργα της τόσο σε υπαίθριους χώρους όσο και σε μουσεία.

Στις «Μεταμορφώσεις», τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν και να αποτυπώσουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου όπου διεξάγεται το εργαστήρι, επάνω στο μουσαμαδένιο ύφασμα των πολύχρωμων σκηνών που έχουν στηθεί γύρω τους. Στη συνέχεια, το υφασμάτινο υλικό μετατρέπεται σε κοστούμι των παιδιών.

Τα παιδιά αναδιπλώνουν την ύλη και τη στριφογυρίζουν υπό την καθοδήγηση εμψυχωτών (χορογράφων και εικαστικών), οι οποίοι τους υποδεικνύουν συντονισμένα κάποιες κινήσεις και μετακινήσεις μέσα στον χώρο. Έτσι, δημιουργείται η ψευδαίσθηση μιας εφήμερης «αρχιτεκτονικής που χορεύει», καθώς οι φόρμες μεταμορφώνονται σε…κίνηση.

«Μέσα από την εικαστική διάσταση του εργαστηρίου «Μεταμορφώσεις», τα παιδιά καλούνται να δουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον περίγυρό τους, την αρχιτεκτονική του χώρου, τα τοπία, τη νεκρή φύση, τα ζωντανά μοντέλα, να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του θέματος που προσεγγίζουν, να πειραματιστούν με τη συνύπαρξη πολλών επιπέδων στον χώρο και τη δημιουργία πλαισίων, να συνθέσουν τα διάφορα στοιχεία και να δοκιμάσουν τη χρήση καθιερωμένων ειδών γραφικής ύλης (π.χ. κραγιόνια ή μπογιές για ύφασμα) επάνω σε νέες βάσεις ή επιφάνειες (π.χ. τον μουσαμά των πολύχρωμων σκηνών του εργαστηρίου)», εξηγεί η κ. Ντε Μονκλέν.

Σε ό,τι αφορά στην κινησιολογική διάσταση, οι χορογράφοι-εμψυχωτές βοηθούν τα παιδιά να οικειοποιηθούν τον εξωτερικό/εσωτερικό χώρο της σκηνής, να εγκατασταθούν στο εσωτερικό της και να μεταμορφώσουν αυτόν το χώρο διπλώνοντας, τυλίγοντας και στρίβοντας το ύφασμα της σκηνής προκειμένου να δημιουργήσουν ένα χορευτικό κοστούμι για έναν ή πολλούς συμμετέχοντες.

Ακολουθεί η προετοιμασία μίας χορογραφίας μέσα από την μύηση σε ήχους και μουσικές της μπαρόκ εποχής. Τα παιδιά χωρίς το κοστούμι τους εξοικειώνονται με το σώμα και τη στάση του, τον ρυθμό, την κίνηση, το βάδισμα, καθώς και τον χώρο όπου καλούνται να χορέψουν μαζί με το παρτενέρ τους. Στη συνέχεια, αφού φορέσουν το κοστούμι τους, γίνονται οι προσκεκλημένοι ενός λαμπερού χορού, μετά το τέλος του οποίου οι σκηνές-κοστούμια ξαναγίνονται αντίσκηνα, κι έτσι ο χώρος επανέρχεται στην αρχική του σκηνογραφική μορφή.

Το εργαστήρι «Μεταμορφώσεις» εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Megaron Plus και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού.

Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες και ομαδικές επισκέψεις για σχολεία. Η επίσκεψη (διάρκειας 1.30 ώρας) στο εργαστήρι, είτε για σχολεία είτε για μεμονωμένα επισκέπτες, γίνεται σε γκρουπ το πολύ 30 ατόμων.

Για τους μεμονωμένους μικρούς επισκέπτες: το Μέγαρο διοργανώνει τις καθημερινές ένα απογευματινό πρόγραμμα (Δευτέρα-Παρασκευή, ώρα: 17.00-18.30), και τα σαββατοκύριακα τέσσερα προγράμματα ανά ημέρα(Σάββατο & Κυριακή, ώρες: 10.00-11.30, 12.00-13.30, 15.00-16.30 και 17.00-18.30). Πληροφορίες και κρατήσεις στα Εκδοτήρια του Μ.Μ.Α. Κρατήσεις στο τηλ.: 210 7282333. Τιμή ανά παιδί: 3 ευρώ.

Σχολικές επισκέψεις έχουν προγραμματιστεί από Δευτέρα έως Παρασκευή (ώρες: 10.00-11.30 & 12:00-13:30). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 7282348 και 210 7282363 (10:00-13:00, Δευτέρα έως Παρασκευή).

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ