Ο χάλκινος Απόλλωνας και οι περιπέτειες στη Γάζα

Ο χάλκινος Απόλλωνας και οι περιπέτειες στη Γάζα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένας δεν γνωρίζει την ιστορία του, το σίγουρο όμως είναι πως οι περιπέτειες του χάλκινου Απόλλωνα, που εντοπίστηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας, δεν έχουν ακόμη τελειώσει. Ο 26χρονος ψαράς Joudat Ghrab υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το αρχαίο άγαλμα σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή, βόρεια των συνόρων μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, και ότι το μετέφερε στο σπίτι του με τη βοήθεια των συγγενών του, χωρίς φυσικά να αντιλαμβάνεται την αξία του. Αντίθετα, οι αρχαιολόγοι, που είχαν την ευκαιρία να δουν το πολύτιμο εύρημα μόνο σε κακής ποιότητας φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, υποστηρίζουν πως η εξαιρετική κατάσταση διατήρησής του αποκλείει το ενδεχόμενο να βρέθηκε στη θάλασσα. Πάντως, η πιο συστηματική μελέτη του είναι προς το παρόν αδύνατη, αφού τα ίχνη του χάθηκαν όταν κατασχέθηκε από την αστυνομία της Χαμάς προκειμένου να ερευνηθεί η υπόθεση.

Νωρίτερα, το άγαλμα είχε διατεθεί προς πώληση στο ebay έναντι 500.000 δολαρίων – η τιμή είναι σαφώς μικρότερη από την πραγματική του αξία, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο έργο, ηλικίας τουλάχιστον δύο χιλιάδων ετών. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι από το υπουργείο Τουρισμού της Γάζας υπογράμμισαν πως το εύρημα θα παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των ατόμων, που επιχείρησαν να το πουλήσουν. Μάλιστα, ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Ahmed Al-Bursh, τόνισε πως ο Απόλλωνας βρέθηκε πράγματι στη θάλασσα και υποσχέθηκε πως θα συντηρηθεί και θα εκτεθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή