Πολιτιστική συνεργασία με την Κίνα

Πολιτιστική συνεργασία με την Κίνα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού πέρασαν μία εβδομάδα απεικονίζοντας ελληνικά τοπία, και λίγο πριν από την αναχώρησή τους για τον επόμενο σταθμό της αποστολής, την Ισπανία, οι Κινέζοι ζωγράφοι συναντήθηκαν με Ελληνες καλλιτέχνες στον χώρο της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με όχημα την Τέχνη. Επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, οι ζωγράφοι -μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Ζωγραφικής της Κίνας, η οποία υπάγεται στο κινεζικό υπουργείο Πολιτισμού και είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της αποστολής- θα παρουσιάσουν στο κοινό τις εικόνες της Αθήνας και της Σαντορίνης, ενώ μελλοντικά η έκθεση δεν αποκλείεται να μεταφερθεί και στην Ελλάδα. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να συνεργαστούν, ανταλλάσσοντας γνώσεις και απόψεις, διοργανώνοντας από κοινού εκθέσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις, αλλά και ενδεχομένως εκπονώντας μελέτες για «την ιστορία της ζωγραφικής ή τη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου στην Ελλάδα και την Κίνα», όπως πρότεινε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ζωγραφικής, Yang Xiaoyang.

Ως το πρώτο βήμα για το χτίσιμο μιας σταθερής συνεργασίας στον χώρο του πολιτισμού περιέγραψε τη συνάντηση ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Zou Xiaoli, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο μήνα. «Οι επενδύσεις για την πολιτισμική μας Cosco» είναι εξίσου σημαντικές με τις επενδύσεις της κινεζικής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά, ανέφερε, τονίζοντας πως η πρεσβεία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα συνεργασίας για τους καλλιτέχνες.

Την πρόταση για τη δημιουργία συλλογής ελληνικής τέχνης στην Κίνα και το αντίστροφο κατέθεσε ο Wang Yong, αντιπρόεδρος της εταιρείας The West Market, που διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, δύο πινακοθήκες, ένα μουσείο αλλά και τρία πολυτελή ξενοδοχεία. Την ελληνική εικαστική σκηνή εκπροσώπησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Εύα Μελά, η οποία υπενθύμισε ότι έκθεση έργων 85 Ελλήνων καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε στη Σανγκάη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Βαγγέλης Ρήνας, που έχει επανειλημμένως εκθέσει έργα του στην Κίνα, η χαράκτρια Μαριάννα Ξενάκη κ.ά. Το «παρών» έδωσαν επίσης η εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Μυρογιάννη, η οποία επισήμανε ότι το υπουργείο θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τις προτάσεις συνεργασίας «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του», ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, Ανδρέας Ποταμιάνος, και ο Γιάννης Σκαλτσάς ως εκπρόσωπος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή