Μια συλλογή εθνικό κεφάλαιο

Μια συλλογή εθνικό κεφάλαιο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συλλέκτης Γιάννης Περδίος έφυγε την περασμένη εβδομάδα από τη ζωή, αφήνοντας «ορφανή» μια μυθική συλλογή. Το corpus των έργων που συνέλεξε μέσα σε δεκαετίες θα το ζήλευε σίγουρα και η Εθνική Πινακοθήκη: εξαιρετικοί πίνακες του Βρυζάκη, του Παρθένη, του Λύτρα, του Γαλάνη, των ζωγράφων της Επτανησιακής Σχολής. Ως και η πρέσα του Ντεγκά ήταν στην κατοχή του. Εκτός από τα έργα ελληνικής τέχνης, είχε επίσης σπουδαία έγγραφα για την Επανάσταση του 1821, μια συλλογή με μικρά ελεφαντοστέινα γλυπτά από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή και βέβαια εγχάρακτα μπακιρένια σκεύη. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει τι άλλο είχε καταφέρει να αποκτήσει ο δαιμόνιος Αλεξανδρινός.

Η κατοικία του συλλέκτη στο Παλαιό Ψυχικό σφραγίστηκε μετά τον θάνατό του από την Αστυνομία, ύστερα από μια αιφνίδια κίνηση της Πινακοθήκης και του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία προκάλεσε την οργή των στενών του συγγενών. Η αποσφράγιση απαιτεί ειδική διαδικασία, κατά την οποία θα παρίστανται κρατικοί λειτουργοί και θα γίνει απογραφή των αντικειμένων.

Ας ευχηθούμε ότι η περίπτωση της συλλογής Περδίου θα έχει επιτέλους ευτυχή κατάληξη για το ελληνικό κράτος, καθώς το πιο πιθανό σενάριο είναι οι συγγενείς του να πληρώσουν τον τσουχτερό φόρο κληρονομιάς, δίνοντας έργα ως αντάλλαγμα. Ας ελπίσουμε επίσης ότι η ελληνική Πολιτεία έχει πάρει τα μαθήματά της από το παρελθόν, όταν έχασε την ευκαιρία να πάρει δωρεάν τη συλλογή Κωστάκη (την οποία μετά αγοράσαμε ακριβά). Χειρότερη ήταν βέβαια η περίπτωση της συλλογής Ιόλα, όταν το κράτος δεν φρόντισε να διασωθεί από το πλιάτσικο. Η συλλογή Περδίου δεν έχει διεθνή χαρακτήρα όπως οι προαναφερθείσες, αλλά είναι ένα εθνικό κεφάλαιο. Οψόμεθα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή