Πινακοθήκη Λεβέντη στη Λευκωσία

Πινακοθήκη Λεβέντη στη Λευκωσία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυπριακός ελληνισμός ξέρει να επιβιώνει προτάσσοντας πάντα την ανάγκη για πρόοδο. Πεισματικά όρθια, ενάντια σε αντιξοότητες και προβλήματα, η Κύπρος δεν χάνει τον βηματισμό της και κοιτάει μπροστά. Από τα πιο αισιόδοξα νέα που μας φτάνουν στην Αθήνα και μαρτυρούν την πορεία ανασυγκρότησης μετά τη δύσκολη περυσινή χρονιά, είναι τα αυριανά λαμπρά εγκαίνια της Πινακοθήκης Λεβέντη, στη Λευκωσία.

Πρόκειται για την υλοποίηση του οράματος ενός ξεχωριστού ανθρώπου, του Αναστάσιου Λεβέντη (1902 – 1978), ο οποίος υπήρξε η επιτομή του πατριώτη: διέπρεψε ως επιχειρηματίας στην Αφρική, ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα στην Κύπρο και όχι μόνον, συγκρότησε μια καταπληκτική συλλογή έργων τέχνης, διορίστηκε πρέσβης στην UNESCO, έκανε τα πάντα για να προστατεύσει και να επαναπατρίσει πολιτιστικούς θησαυρούς που έφυγαν από το κατεχόμενο μέρος του νησιού και άφησε τη δική του πνευματική παρακαταθήκη.

Ανάμεσα στους στόχους του ήταν να ιδρύσει και μια Πινακοθήκη, που θα φιλοξενούσε τη συλλογή του. Αύριο λοιπόν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η Ανδρούλα Βασιλείου, επίτροπος Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα εγκαινιάσουν από κοινού το νέο μουσείο.

800 έργα

Η γέννησή του είναι σίγουρα ένας οιωνός αισιοδοξίας σε μια περίοδο κρίσης. Θα στεγάσει περισσότερα από 800 έργα και αντικείμενα τέχνης, τα οποία προέρχονται από την πολυετή του συλλεκτική διαδρομή.

Για την ακρίβεια, η Πινακοθήκη θα αποτελέσει χώρο συνύπαρξης ενός corpus από τρεις επιμέρους συλλογές: τη «συλλογή του Παρισιού» με έργα κορυφαίων Ευρωπαίων δημιουργών από τον 17ο ώς και τον 20ό αιώνα (με έργα Καναλέτο, Κορό, Μπουντέν, Ρενουάρ, Μονέ, Σαγκάλ κ.ά.) που κοσμούσαν την παρισινή κατοικία του Λεβέντη, τη συλλoγή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών την οποία αγόρασε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ (με έργα Βρυζάκη, Βολανάκη, Ράλλη, Μόραλη, Τσαρούχη) αλλά και την κυπριακή συλλογή (έργα Κισσονέργη, Διαμαντή και Κάνθο). Στην Αθήνα, είχαμε δει μια επιλογή από αυτά τα έργα σε έκθεση που φιλοξένησε προσφάτως η Εθνική Πινακοθήκη.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το κτίριο, τον σχεδιασμό του οποίου υπογράφουν Βρετανοί αρχιτέκτονες, είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή