Ελληνικές αρχαιότητες στη Ρώμη

Ελληνικές αρχαιότητες στη Ρώμη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικές αρχαιότητες ταξιδεύουν πάλι, αυτή τη φορά στη Ρώμη για την έκθεση «Κλασικισμός και Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας» που εγκαινιάζεται αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά έργα όπως το ανάγλυφο της «Σκεπτομένης Αθηνάς», πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β από την Πύλο, Ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής από το ανάκτορο της Ζάκρου, ενώ στο εσωτερικό τα μουσεία προσπαθούν να κερδίσουν τους Ελληνες.

Το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο γιορτάζει τα 100 του χρόνια με σειρά εκθέσεων από το τέλος Απριλίου έως τον Μάρτιο του 2015: «Θησαυροί από το μουσείο Clynu», «Βυζαντινοί Δελφοί» και «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον Ελ Γκρέκο», ενώ ένα σποτάκι που έγινε αφιλοκερδώς με «ξεναγό» τον Γιώργο Χωραφά (συνεργασία με τη Συμμαχία για την Ελλάδα), θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Να φέρει επισκέπτες σε αυτό το μοναδικό μουσείο που βρίσκεται δίπλα στο Λύκειο του Αριστοτέλη και δεν ξεπέρασε πέρυσι τους 26.500 επισκέπτες. Με μουσική που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος και σκηνοθέτη τον Τάκη Ζερβουλάκο και τη φιλοδοξία να προβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς, κλειστά κυκλώματα και σόσιαλ μίντια, στέλνει σε όλους μήνυμα «είναι ένας χώρος που αξίζει να είμαστε».

Είναι αδιανόητο στο πακέτο παραμονής των τουριστών στην Αθήνα να μη συμπεριλαμβάνεται για τον Ρώσο επισκέπτη το ΒΧΜ, είπε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ενώ ο ηθοποιός Γ. Χωραφάς συγκινημένος στάθηκε στη σημασία τέτοιων δράσεων για την Ελλάδα: «πρέπει να κοιτάμε το θετικό» απ’ όλα αυτά.

Με 30.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αι., διαπρεπείς βυζαντινολόγους στο τιμόνι από την εποχή που ιδρύθηκε, το ΒΧΜ ολοκλήρωσε την επέκτασή του, εκσυγχρόνισε τα εργαστήριά του και σήμερα προσφέρει έναν απίστευτο πλούτο που το καθιστά από τα σημαντικότερα του κόσμου. Δικαίως θα είναι το τιμώμενο μουσείο από το Ελληνικό Τμήμα του ΙCOM στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ τους επόμενους μήνες προσφέρει σειρά ξεναγήσεων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).

Τα έργα που θα ταξιδέψουν στην Ιταλία είναι 11 (σε σύνολο 25) που σκοπό έχουν να καταδείξουν τους πανάρχαιους στενούς δεσμούς Ελλάδας και Ιταλίας και τη σύζευξη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, τόνισε χθες πριν αναχωρήσει για τη Ρώμη ο υπουργός Πολιτισμού (τα εγκαίνια θα γίνουν από τους Προέδρους Δημοκρατίας των δύο χωρών). Εκτός όμως από τα αρχαία αντικείμενα η έκθεση (τον Σεπτέμβριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό), όπως παρουσίασε η γεν. διευθύντρια αρχαιοτήτων κ. Μ. Βλαζάκη, περιλαμβάνει και έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Γιάννη Μόραλη και του Κωνσταντίνου Παρθένη από την Πινακοθήκη και μια φορητή αμφιπρόσωπη εικόνα από το ΒΧΜ.

Στο μεταξύ η έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» που διοργάνωσε το ΥΠΠΟΑ με το Μουσείο Μπενάκη και συγκέντρωσε 200.000 επισκέπτες στην Ουάσιγκτον, πολλά επαινετικά σχόλια ενώ –όπως τόνισε ο κ. Αγγελος Δεληβορριάς- εξαντλήθηκαν οι κατάλογοι, έβαλε πλώρη για το Λος Αντζελες (8 Απριλίου στη Βίλα Γκετί στο Μαλιμπού) και εν συνεχεία για το Σικάγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή