Μεγάλη έκθεση Σπυρόπουλου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΓΚΑΙΝΙΑ. Η Ελλάδα ήταν μια πικρή πατρίδα για τον Γιάννη Σπυρόπουλο (1912 – 1990). Σχεδόν όλοι του γύρισαν την πλάτη αλλά εκείνος με πείσμα, αξιοπρέπεια και πλεόνασμα ταλέντου, ρίχτηκε στη μάχη του εξωτερικού και καταξιώθηκε διεθνώς. Σήμερα υπάρχουν έργα του σε συλλογές παγκοσμίου βεληνεκούς, ιδιωτικές και δημόσιες.

Και παρά το ότι ο σπουδαίος ζωγράφος της αφαίρεσης φρόντισε την υπόθεση της υστεροφημίας του, κληροδοτώντας μας ένα σπίτι-μουσείο, έχει βρεθεί πάλι ανέστιος. To ακίνητο της Εκάλης πουλήθηκε μετά τον θάνατό του, για να βρεθεί καταλληλότερη στέγη στο κέντρο. Αγοράστηκε ένα οικοδόμημα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής στα Εξάρχεια και ώς σήμερα -στο απόγειο της οικονομικής κρίσης- δεν έχουν συγκεντρωθεί οι πόροι για να μετατραπεί σε μουσείο. Ετσι, τα έργα του παραμένουν κλεισμένα σε αποθήκες, περιμένοντας την ημέρα που τα ανοιχτόχρωμα ξέφωτα στους σκούρους του καμβάδες θα ξανασυναντηθούν με τα μάτια των θεατών.

Mια τέτοια ευκαιρία, να βυθιστεί το βλέμμα στα υπέροχα έργα του, είναι η μεγάλη έκθεση που διοργανώνει το Ιδρυμα Σπυρόπουλου στο Μουσείο Βορρέ στην Παιανία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του.

Στα προχθεσινά εγκαίνια το κλίμα ήταν συγκινητικό, καθώς κόπηκε η κορδέλα που χώριζε το κοινό από τους 85 πίνακες του Σπυρόπουλου που παρουσιάζονταν σε μια αναξιοποίητη ώς σήμερα πτέρυγα της Πινακοθήκης 1.500 τ.μ. Ενας ωραίος εκθεσιακός χώρος, που δίνει την ευκαιρία να δει κανείς τα έργα αυτά από κοντά και από μακριά, για να αντιληφθεί τη ζωγραφική ιδιοφυΐα του.

Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει η «ψυχή» του Ιδρύματος, Ολγα Δανιηλοπούλου, η οποία παλεύει όλα αυτά τα χρόνια, για να υπερβεί τις δυσκολίες, αναζητώντας εταίρους και χρηματοδότηση όχι μόνον για το καλλιτεχνικό κληροδότημα του Σπυρόπουλου, αλλά και για το θεσμοθετημένο έπαθλο για τους νέους εικαστικούς. Χωρίς να το βάζει κάτω, αποφάσισε φέτος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που θα της δώσει τη δυνατότητα να κάνει κάποιες βασικές εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο της Τοσίτσα. Η έκθεση, που είναι ανοικτή Παρασκευοσαββατοκύριακο 11 π.μ. με 9 μ.μ., αποσκοπεί στο να συσπειρώσει, να ευαισθητοποιήσει, να θυμίσει και να διδάξει. Ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν μεγάλη τριβή με το έργο του, προβλέπονται ειδικές ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12 μ. και τη 1 μ.μ.

Τη σκυτάλη από την Παιανία θα παραλάβει το Ιδρυμα Τσιχριτζή στην Κηφισιά που θα παρουσιάσει σε λίγους μήνες 4 διαδοχικές εκθέσεις με πολλά έργα του καλλιτέχνη, για να αποτυπωθεί πλήρως η εξέλιξή του από την παραστατικότητα στην αφαίρεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή