Διαθλάσεις της ζωής

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν ένας μαίανδρος μιας διαδρομής γεμάτη έλικες και κρυπτικά σύμβολα, η εννοιολογική τέχνη του Δημήτρη Μεράντζα αποκαλύφθηκε με μία σοφή οικονομία στην αναδρομική του έκθεση, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στη νέα αίθουσα τέχνης The Blender Gallery, στη Γλυφάδα. Ο ίδιος ο χώρος, που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε έκθεσης, αρχιτεκτονήθηκε σαν μια τεθλασμένη εκτροπή της σκέψης, ένα πολυδαίδαλο κανάλι μέσα στο οποίο ο Δημήτρης Μεράντζας έχει στήσει τον «κήπο» του.

Η μεγάλη ποικιλία των υλικών, της φόρμας, των μοτίβων τείνει να συγκλίνει σ’ ένα σημείο, εκεί όπου εκβάλλει η πολυπρισματική ματιά του Δημήτρη Μεράντζα, σαν μία δίνη στην οποία περιστρέφονται τα τρίμματα της Ιστορίας, η θαμπή αντανάκλαση του εαυτού και η αμφισημία κάθε ίχνους. Ο Δημήτρης Μεράντζας παρουσίασε μία ανθολόγηση της σκέψης του και της διαδρομής του. Ο Μεγακλής Ρογκάκος, που επιμελήθηκε την έκθεση και έγραψε ένα βαθύ κείμενο το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο, εστίασε σε έργα-κεφάλαια θεματικών ενοτήτων, όπως η σειρά με τα πιστόλια των Βαλκανικών και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (σε έργα για τις ανώνυμες κατακόμβες των ηρώων), τον θρυμματισμένο καθρέφτη της αυτοπροσωπογραφίας, τα οδικά σήματα, τη φωτοχημική ζωγραφική… Ο Δημήτρης Μεράντζας με μεγάλο πάθος, εντιμότητα και τόλμη, τσαλακώνει τον εαυτό του για να τον αποχυμώσει σε έργα στα οποία εμφανίζει, συχνά κρυπτικά, καταστάσεις ηθικών διλημμάτων.

Η σειρά, π.χ., με τους «Διάσημους ήρωες» και τη σπονδή στους αφανείς των πολέμων είχε αυτή τη χθόνια δύναμη που την καθιστά κλασική. Μία έκθεση που σταλάζει μέσα σου ώρα μετά τη θέασή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή