Το ελληνικό graphic design επιβραβεύεται

Το ελληνικό graphic design επιβραβεύεται

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τόσα καλά λόγια που έχει ακούσει το ελληνικό graphic design τα τελευταία χρόνια και τα μικρότερα ή μεγαλύτερα επιτεύγματα που του άνοιξαν τον δρόμο στις ξένες αγορές και στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, το έδαφος για μεγάλες εκπλήξεις στη 13η διοργάνωση των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης ήταν μάλλον εκ των πραγμάτων περιορισμένο.

Παρ’ όλα αυτά, η δυναμική του χώρου επιβεβαιώθηκε, ίσως όχι με τον θεαματικό τρόπο που μπορεί να συνέβη σε περασμένα ΕΒΓΕ, αλλά, είπαμε, όλοι είμαστε πια λίγο πιο υποψιασμένοι. Με την καλή έννοια.

Από τη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που φιλοξένησε την απονομή των βραβείων, παρέλασαν μερικά από τα πιο δημιουργικά μυαλά (και χέρια) της χώρας. Λογότυποι, εικονογραφήσεις βιβλίων, συσκευασίες, ιστοσελίδες και ψηφιακές εφαρμογές (apps) έδωσαν τον βαθμό ωριμότητας της εγχώριας παραγωγής οπτικής επικοινωνίας.

Κάθε χρόνο και καλύτερα για την ελληνική δημιουργική κοινότητα, αν πιστέψουμε τους αριθμούς, που μπορεί να μη λένε πάντα όλη την αλήθεια, αλλά αντικατοπτρίζουν μια τάση. Στα φετινά ΕΒΓΕ, λοιπόν, καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των συμμετοχών, της τάξης του 14%, σε σχέση με πέρυσι. Από τις 1.129 συνολικά συμμετοχές, 29 τιμήθηκαν με ΕΒΓΕ και 62 με επαίνους, δύο νούμερα που αποκρυπτογραφούν τη διασπορά των φετινών βραβείων σε μεγαλύτερο αριθμό διαγωνιζομένων. Συνολικά βραβεύθηκαν 55 διαφορετικά ονόματα: δημιουργικά γραφεία, εικονογράφοι, διαφημιστικές εταιρείες και web designers.

Τα Χρυσά Βραβεία των κριτικών επιτροπών απονεμήθηκαν στους: Θαλάσσιο Κόσμο (Mousegraphics) για τη γραφιστική, Filppy Floppy Jungle Animals (Σοφία Τουλιάτου) για την εικονογράφηση και www.entec.biz/contractors (Bric-à-brac studio) για τις ψηφιακές εφαρμογές.Το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ για το 2014 κέρδισε το γραφείο ΜΝΡ, ενώ με το ΕΒΓΕ Συνολικής Προσφοράς (το οποίο απονέμει το Δ.Σ. της Ενωσης Γραφιστών) τιμήθηκε ο Αιμίλιος Καλιακάτσος.

Και μια που τα ΕΒΓΕ μπήκαν ήδη στην εφηβεία, θα είχε νόημα να συζητηθούν σοβαρά ορισμένες μεταβολές που θα χάριζαν ξανά στη βραδιά της απονομής σπιρτάδα και νεύρο. Ο μεγάλος αριθμός των βραβείων σε 31 κατηγορίες είναι από μόνο του ένα πρόβλημα όχι εύκολα διαχειρίσιμο στη διάρκεια μιας τελετής προορισμένης να διαρκέσει δύο ώρες. Οι παρουσιαστές (φέτος δίπλα στην πάντα εξαιρετική Λυδία Παπαϊωάννου, ο επίσης πολύ καλός Θοδωρής Τσεκούρας) βάζουν τα δυνατά τους ενώ χωρίς αμφιβολία τα ενδιάμεσα video επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους χαρίζοντας συχνά πολύ γέλιο. Ομως, δεν αρκεί. Σίγουρα οι διοργανωτές (το περιοδικό +DESIGN) με το κέφι και τις ιδέες τους έχουν όλο τον χρόνο να κάνουν τη μεγάλη βραδιά αντάξια της εφηβικής ορμής των ΕΒΓΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή