Restart στη διεκδίκηση

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβάπτιση του πάγιου ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και τη δυναμική του επιστροφή στη διεθνή ατζέντα επιδιώκει η έναρξη νέας εκστρατείας που ανακοίνωσε χθες το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη και σύμμαχο την UNESCO.

Σε ένα πρώτο βήμα, αύριο Πέμπτη διοργανώνεται ειδική ημερίδα με θέμα «Παρθενώνας. Η ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου. Ο ρόλος των πολιτών. Μια διεθνής εκστρατεία». Ακολουθεί στις 30 Ιουνίου και στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης των πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO συνάντηση της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη με τη γενική διευθύντρια του οργανισμού, Ιρινα Μπόκοβα.

Aίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή για την πολιτική διάσταση του θέματος: «Πιστεύω ότι αν οι κυβερνήσεις το θελήσουν, το θέμα μπορεί να λυθεί».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που διενήργησε η εταιρεία Ipsos Opinion για λογαριασμό του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Ανάμεσα σε άλλα, το 53% των Ελλήνων θεωρεί την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα εθνικό ζήτημα, ενώ το 40% τη θεωρεί πολύ σημαντική υπόθεση.

Παρών και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διεκδίκησης των Μαρμάρων, Ντέιβιντ Χιλ, o οποίος ήθελε να μεταφέρει στους Ελληνες δύο μηνύματα: «Το πρώτο: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Εχει πολλούς φίλους που θα την υποστηρίξουν μέχρι να επιστρέψουν τα Μάρμαρα εκεί όπου ανήκουν. Εδώ στην Ελλάδα! Το δεύτερο: Μοιράζομαι την ίδια αισιοδοξία, με τη Μαριάννα, και πιστεύω ότι στο τέλος της μέρας, το μεγάλο λάθος θα μετατραπεί σε σωστό. Είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε τη μέρα που θα επιστραφούν τα Μάρμαρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή