«Τρίτος Παράδεισος» του Πιστολέτο

«Τρίτος Παράδεισος» του Πιστολέτο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Στις 12 Ιουλίου ανοίγουν την αυλαία τους τα φετινά 39α Αισχύλεια, το φεστιβάλ του Δήμου Ελευσίνας που κοντεύει να κλείσει τέσσερις δεκαετίες ζωής με θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές εκδηλώσεις. Βέβαια τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις εικαστικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στον γοητευτικό χώρο του παλαιού ελαιουργείου, με παρεμβάσεις από καταξιωμένους Ελληνες εικαστικούς. Η διοργάνωση ήταν τέτοιας ποιότητας που σε δύο περιπτώσεις, εκείνη της Διοχάντης αλλά και του Στέφανου Τσιβόπουλου, η Ελευσίνα αποτέλεσε προθάλαμο για τη συμμετοχή τους στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Φέτος, τα Αισχύλεια λαμβάνουν διεθνή χαρακτήρα, καθώς προσκεκλημένος καλλιτέχνης είναι ο πρωτοπόρος της Arte Povera Michelangelo Pistoletto. Ο Ιταλός που έκλεισε πέρυσι τα 80 του χρόνια αλλά έχει έναν ακαταπόνητο ενθουσιασμό για την ζωή και για την τέχνη, μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης, για το σκεπτικό της εικαστικής του δράσης στο ελαιουργείο. Θα παρουσιάσει δύο κατασκευές, προορισμένες για μεγάλους χώρους, εμπνευσμένες και σχεδιασμένες για την Ελευσίνα, με στόχο να επανασυνδέσει τα ερείπια του παρελθόντος με τα σπαράγματα του σήμερα, τον αρχαίο μύθο με την καθημερινότητα, τον άνθρωπο με το θείο. Η παρέμβασή του θα έχει τίτλο ο «Τρίτος Παράδεισος» καθώς αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να βρει μια άλλη διάσταση ύπαρξης, πέρα από τη σχέση με τη φύση και την τεχνολογία. Την επιμέλεια της έκθεσης, που διαρκεί ώς τις 5 Οκτωβρίου, έχει η Ιταλίδα κριτικός τέχνης και συγγραφέας Manuela Gandini.

Δράσεις της Ζυγούρη

Στις 30 Αυγούστου εγκαινιάζεται και η έκθεση της Μαίρης Ζυγούρη που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» επίσης ώς τις 5 Οκτωβρίου. Την ίδια περίοδο η περφόρμερ θα οργανώσει δράσεις στο μήκος της διαδρομής της πομπής των Ελευσινίων Μυστηρίων από τον Κεραμεικό μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, εμπνεόμενη από την μνημειακή εγκατάσταση του 1967 «Η Αφροδίτη με τα κουρέλια» του Ιταλού καλλιτέχνη. Στο σύνολό τους τα Αισχύλεια 2014 περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους είκοσι έξι εκδηλώσεις, από τις οποίες οκτώ θεατρικές, οκτώ μουσικές, μια ομιλία, καθώς και εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου από τις 22-28 Σεπτεμβρίου με προβολές ταινιών σημαντικών σκηνοθετών του ελληνικού κινηματογράφου. Τέλος, στο πλαίσιο της επιτυχημένης διοργάνωσης «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία» η οποία είναι μέρος των Αισχυλείων και πραγματοποιείται 12-29 Ιουλίου θα ανέβουν εννέα θεατρικές παραστάσεις που συνοψίζουν ενδιαφέρουσες, νέες τάσεις και αξιόλογες προτάσεις στον χώρο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή