Είκοσι χρόνια «Πλόες» στο Ιδρυμα Κυδωνιέως

Είκοσι χρόνια «Πλόες» στο Ιδρυμα Κυδωνιέως

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 To θερινό ραντεβού με τους «Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως στην Ανδρο κλείνει φέτος 20 χρόνια ζωής. Πρόκειται για τον επιτυχημένο θεσμό που έφερε στο νησί των Κυκλάδων μια πλειάδα εκλεκτών Ελλήνων εικαστικών που παρουσίασαν τη δουλειά τους σε ομαδικές συνήθως εκθέσεις.

Ολες οι γενιές

Ετσι, εκτός από το Μουσείο Γουλανδρή, όσοι επισκέπτονταν το καλοκαίρι την Ανδρο έκαναν μια ακόμα στάση στη Χώρα, στο Ιδρυμα Κυδωνιέως, για να δουν τα έργα καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές, από τον Μάριο Πράσινο και τον Φιλόλαο μέχρι τους Ελληνες μαθητές του Λεονάρντο Κρεμονίνι αλλά και νεότερους σε ηλικία εικαστικούς.

Εορτάζοντας τις δύο δεκαετίες συνέπειας και δράσης, φιλοξενεί φέτος το αφιέρωμα «Πραγματικότητες: Living real!» που είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που με τον τρόπο τους συνέδραμαν έτσι ώστε να αποκτήσει κύρος και σοβαρότητα ο θεσμός. Κοντολογίς στους καλλιτέχνες που στήριξαν με το έργο τους τον αισθητικό και εκπαιδευτικό ρόλο του ιδρύματος.

Στους χώρους των δύο ορόφων από τις 26 Ιουλίου (έως τις 28/9), παρουσιάζονται εικαστικά έργα δύο κατευθύνσεων, προκειμένου να καταστούν ευκρινέστερες οι διαφορές της γραφής τους και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η αφηγηματικότητα της πλοκής των εικόνων τους.

Οπως εξηγεί και η επιμελήτρια Αθηνά Σχινά: «Από τη μια πλευρά ο θεατής έρχεται σε επαφή με έργα που υπαινίσσονται μια σειρά από παραλειπόμενα όσων βλέπει και αισθάνεται, χωρίς να εξαιρούνται τα ερωτηματικά, οι εσωτερικές τους αμφισημίες ή αντιφάσεις, ενώ από την άλλη πλευρά αντικρίζει κανείς έργα που ασκούν κοινωνική κριτική, συνδυάζοντας τον «ρεαλισμό» τους με περίσκεψη, αινιγματικότητα, ανατροπές και αναθεωρήσεις για τα γνωστά και υποτιθέμενα, που συναρθρώνουν την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε».

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες (20, όσα και τα χρόνια του θεσμού), αλφαβητικά είναι οι: Χρ. Αθανασιάδης, Λ. Αλεξοπούλου, Αγγ. Αντωνόπουλος, Αγγ. Βαξεβανίδου, Αλ. Βασμουλάκης, Μ. Γρηγοριάδη, Αν. Γρίβα, Θ. Ζαφειρόπουλος, Χρ. Κάλφας, Στ. Κίκας, Στ. Λάσκος, Μ. Μιχαηλίδης, Ελ. Παυλοπούλου, Αρ. Ποταμιάνου, Αρ. Στοΐδης, Χρ. Τσιντσάρης, Κ. Χαδουλού, Π. Χανδρής, Μ. Χατζηανδρέου, Αλ. Ψυχούλης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή