«Κάψουλες μόδας» στο Μπενάκη

«Κάψουλες μόδας» στο Μπενάκη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέχνη και μόδα έρχονται κοντά στην έκθεση του ιδρύματος σύγχρονης τέχνης ΔΕΣΤΕ σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς με τίτλο «DESTEFASHIONCOLLECTION:1to8». Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη έρχεται να αναδείξει τα πρώτα οχτώ χρόνια του επιτυχημένου πρότζεκτ destefashioncollection συγκεντρώνοντας τις οκτώ συλλογές που έχουν δημιουργηθεί στα χρόνια του πρότζεκτ σε έναν κοινό χώρο. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ, ο ιδρυτής του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Δάκης Ιωάννου επιλέγει κάθε χρόνο έναν καλλιτέχνη διαφορετικής δημιουργικής έκφρασης και μέσου, ο οποίος καλείται με τη σειρά του να επιλέξει πέντε διαφορετικά αντικείμενα από τον χώρο της μόδας και να δημιουργήσει τη δική του λεγόμενη «capsule collection».

Σύμφωνα με τη Νάντια Αργυροπούλου, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση σε συνεργασία με τους Adam M. Bandler και Mark Wasiuta, στόχος του καλλιτέχνη είναι «να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης που να βρίσκεται σε διάλογο με τα αντικείμενα αυτά, να εστιάζει στις μορφολογικές, αναπαραστατικές, υλικές και κοινωνικές συγγένειες και ανταλλαγές μεταξύ τέχνης και μόδας».

Ο σχεδιασμός

Ο κάθε καλλιτέχνης, με την πρωτοτυπία που τον διακρίνει, καθώς και με τον διαφορετικό τρόπο που αντιλαμβάνεται τη μόδα και την τέχνη, αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην έκθεση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι συλλογές διαφέρουν πολύ μεταξύ τους.

Ωστόσο, το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της έκθεσης έγκειται στον σχεδιασμό της. Με το που εισέρχεται κανείς στον χώρο της έκθεσης, είναι αδύνατον να μην παρατηρήσει τα κινούμενα τμήματα αλυσίδων τα οποία περικλείουν από τα αντικείμενα της έκθεσης και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο είναι τοποθετημένα τα αντικείμενα στον χώρο. Η ιδιαίτερη αυτή σχεδίαση είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Οι επιμελητές της έκθεσης έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν το διερευνητικό πνεύμα της έκθεσης και τα ερωτήματα που τίθενται μεταξύ μόδας και τέχνης, καθώς και την προσωπική τους προσέγγιση στο θέμα ως θεατές.

Οπως μας εξηγεί η κυρία Αργυροπούλου, τα «κινητά πετάσματα από αλυσίδες αποκαλύπτουν και σκιάζουν διαδοχικά διαφορετικές θέσεις θέασης, τα πάντα αναρτώνται ισοδύναμα και περίοπτα σε πόλους εκτός του μουσειακού τοίχου και, αντί των αναμενόμενων μανεκέν, χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα αφαιρετικά στοιχεία του ανθρωπίνου σώματος, παραπέμποντας στη διακύμανση μεταξύ στερεοτυπίας και ιδιοσυγκρασιακής έκφρασης που χαρακτηρίζει τη μόδα».

Είναι εμφανές ότι η εν λόγω έκθεση επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις σε όσους διαθέσουν τον χρόνο να την επισκεφτούν. Το σίγουρο είναι ότι έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας, καθώς η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό Πέμπτη έως Κυριακή μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.destefashioncollection1to8.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή