Frederic Boissonnas, «Αναβάσεις στο βουνό των θεών»

Frederic Boissonnas, «Αναβάσεις στο βουνό των θεών»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελβετός φωτογράφος, περιηγητής και έμπειρος ορειβάτης Frederic Boissonnas ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1903, ως προσκεκλημένος του λόρδου Napier, ο οποίος του ζήτησε να φωτογραφίσει τον Παρνασσό. Είχε προηγηθεί η βράβευσή του για την πρωτοποριακή, ασπρόμαυρη φωτογραφία του Λευκού Ορους, στην οποία διακρίνεται το μπλε του ουρανού από το λευκό του χιονιού. Μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, ο Boissonnas ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, αποτυπώνοντας με τον φακό του τους ανθρώπους, τα μνημεία, τις πόλεις και κυρίως τις φυσικές ομορφιές της. Την προσοχή του δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει ο Ολυμπος, στην κορυφή του οποίου ανέβηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές. Πεπεισμένος ότι το βουνό πρέπει να χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο, χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες του για να προβάλει το κάλλος και την περιβαλλοντική σημασία της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Εικόνες από τις τρεις αναβάσεις του στην κορυφή του Ολύμπου μαζί με τον συνοδοιπόρο του Daniel Baud-Bovy, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, και τον Χρήστο Κάκκαλο -το 1913, το 1921 και το 1927- περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Αναβάσεις στο βουνό των θεών. Frederic Boissonnas – Αρχείο ΜΦΘ», που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Μαζί με τις 150 φωτογραφίες, που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περίπου 300 λήψεις από την περιοχή του Ολύμπου, παρουσιάζονται επιστολές, βιβλία και άλλα αντικείμενα από το αρχείο του Boissonnas σχετιζόμενα με τις εξορμήσεις του στο βουνό.

Γιος επαγγελματία φωτογράφου και μαθητής του Ούγγρου Karoly Koller, ο πρωτοπόρος Frederic Boissonnas επινόησε την ορθοχρωματική πλάκα και τη δική του φωτογραφική τεχνική. Το ελληνικό τμήμα του αρχείου του, χαρακτηρισμένο ως «κινητό μνημείο» από το υπουργείο Πολιτισμού, ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας, ενώ μέρος του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Αποτελείται από περίπου 13.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων εκτυπώσεις, αρνητικά, γυάλινες πλάκες, βιβλία και αλληλογραφία της περιόδου 1903-1935. Η έκθεση «Αναβάσεις στο βουνό των θεών» εντάσσεται στην ενότητα της PhotoBiennale «Εκθέσεις ταξιδεύουν» και διοργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα. Διάρκεια έως τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή