Το «σύνορο» ως εικαστικό θέμα

Το «σύνορο» ως εικαστικό θέμα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΜΟΣ. Υστερα από δύο επιτυχημένες εκθέσεις, του Harun Farocki το 2012 και των Slavs and Tatars το 2013, το Art Space Pythagorion παρουσιάζει φέτος μια ατομική έκθεση της Nevin Aladag με τίτλο Borderline (Συνοριακή Γραμμή) από τις 20 Ιουλίου ώς τις 10 Οκτωβρίου.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 4 Αυγούστου ενώ θα διοργανωθεί μια σειρά από ομιλίες όπου διεθνείς επιμελητές, θεωρητικοί, καθηγητές και συγγραφείς θα αναπτύξουν έναν διάλογο σχετικά με τις έννοιες της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της μετανάστευσης, των συνόρων και των παραβιάσεών τους, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της σύγχρονης τέχνης.

Η Nevin Aladag γεννήθηκε στην Τουρκία και μεγάλωσε στη Γερμανία. Στο έργο της συχνά πραγματεύεται το θέμα του «συνόρου». Η ευρύτητα του δημόσιου διαλόγου που αναπτύσσεται γύρω από το ζήτημα αυτό ώθησε το Ιδρυμα Schwarz και την καλλιτεχνική διευθύντρια Αντρέα Λούκας να προσκαλέσουν την καλλιτέχνιδα να σχεδιάσει μια έκθεση ειδικά για το Art Space.

Το κεντρικό έργο της έκθεσης, με τίτλο Borderline, αποτελεί ειδική παραγγελία του ιδρύματος και δημιουργήθηκε επιτόπου στο Πυθαγόρειο. Είναι ένα βίντεο που δείχνει τα απόνερα ενός πλοίου, όπως φαίνονται από το κατάστρωμα. Η κάμερα μετατοπίζεται αργά πάνω από το νερό καταγράφοντας τον ορίζοντα, αποκαλύπτοντας έτσι όγκους ξηράς. Κατά διαστήματα, εμφανίζονται πλάνα από μια οθόνη που δείχνουν τη θέση του πλοίου στο GPS στο θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή