Οι φετινοί «Πλόες ΧΧ» στην Ανδρο έχουν ως θέμα τις «Πραγματικότητες»

Οι φετινοί «Πλόες ΧΧ» στην Ανδρο έχουν ως θέμα τις «Πραγματικότητες»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από σήμερα το βράδυ ξεκινούν το καλοκαιρινό ταξίδι τους οι φετινοί «Πλόες ΧΧ», ένα από τα σημαντικά εικαστικά γεγονότα του Αιγαίου, που είναι πλέον ένας θεσμός για την Ανδρο αλλά και για κάθε φιλότεχνο. Οι φετινοί «Πλόες» που διοργανώνει το Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, με την επιμέλεια και τη γνώση της κριτικού και ιστορικού τέχνης Αθηνάς Σχινά, έχουν ως θέμα «Πραγματικότητες: Living real!», και με την επέτειο των 20 χρόνων τους συγκεντρώνουν και πάλι στην όμορφη και αρχοντική Χώρα της Ανδρου μια εκλεκτή «αντιπροσωπεία» σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών.

Τα 20 χρόνια του θεσμού θα τιμηθούν απόψε με μια ξεχωριστή συναυλία, λίγο πριν από τα εγκαίνια. Θα είναι ένα opera gala, με γνωστές και δημοφιλείς άριες, που θα ερμηνεύσουν, με ζωντανή μουσική, η υψίφωνος Λαμπρινή Καρτάλη και ο τενόρος Γιώργος Ζωγράφος. Στο πιάνο θα είναι ο Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.

Η εικαστική έκθεση με θέμα τις «Πραγματικότητες» προσφέρει πολλές και διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις πάνω σε ερμηνείες του «ρεαλισμού». Εχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα πολύ ενδιαφέροντα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην ομαδική αυτή έκθεση έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Σημαντικοί είναι όλοι οι καλλιτέχνες, ο καθένας με τη δική του πορεία και διαδρομή, γι’ αυτό και προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος σε αυτήν την εικαστική γιορτή που είναι θεσμός. Συμμετέχουν με πολύ ενδιαφέροντα έργα (υπάρχουν όλα στον κατάλογο-βιβλίο) οι Χρήστος Αθανασιάδης, Λήδα Αλεξοπούλου, Αγγελος Αντωνόπουλος, Αγγέλικα Βαξεβανίδου, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Μαρία Γρηγοριάδη, Αντωνία Γρίβα, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Χρήστος Κάλφας, Σταύρος Κίκας, Σταμάτης Λάσκος, Μίλτος Μιχαηλίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Αρτεμις Ποταμιάνου, Αρις Στοΐδης, Χρήστος Τσιντσάρης, Κατερίνα Χαδουλού, Παντελής Χανδρής, Μαρία Χατζηανδρέου και Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Χορηγοί του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, για τους «Πλόες ΧΧ», είναι φέτος το Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Σύρου – Ανδρου, η ακτοπλοϊκή εταιρεία Golden Star Ferries και η εταιρεία Bαλμάς Α.Ε.

«Φιλοκτήτης», ραντεβού, πλέον, στο Ηρώδειο

Μετά τη θερμή υποδοχή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο «Φιλοκτήτης», η συμπαραγωγή της εταιρείας καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων αρτIVITIES και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα φτάσει και στην Αθήνα, στο Ηρώδειο, όπως είθισται για πολλές παραγωγές που κάνουν πρεμιέρα στο αργολικό θέατρο.

Τον «Φιλοκτήτη» χειροκρότησαν χιλιάδες θεατές στην Επίδαυρο και το επόμενο ραντεβού είναι, πλέον, για τις 4 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, για όσους δεν μπόρεσαν να τον δουν ή για τους πολλούς που θα θέλουν να τον ξαναδούν. Γιατί το έργο του Σοφοκλή, που σκηνοθέτησε με έμπνευση ο Κώστας Φιλίππογλου, είχε μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και δύναμη που ανέβλυζε και από τις εξαιρετικές ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών μας, του Μιχαήλ Μαρμαρινού, του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και του Αιμίλιου Χειλάκη. Η Ελλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, που βρέθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αιχμαλώτισε με το πενάκι της αυτήν τη μοναδική αύρα της παράστασης στο υποβλητικό της σκίτσο με τους τρεις πρωταγωνιστές να δεσπόζουν. Το σκίτσο το μοιράζεται μαζί μας για την πινακοθήκη του Τήλεφου.

Η Ελένη Μπίστικα αύριο, Κυριακή, θα έχει στο περιοδικό «Κ» τη δική της ανταπόκριση και πλήρες φωτορεπορτάζ για τον «Φιλοκτήτη».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή