Το Μουντιάλ τελείωσε, τα ελληνικά γραμματόσημα μένουν…

Το Μουντιάλ τελείωσε, τα ελληνικά γραμματόσημα μένουν…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ. Με δύο γραμματόσημα που αποτελούν τη σειρά «FIFA Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου – Βραζιλία 2014», τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εμπλουτίζουν, με τον δικό τους τρόπο, τη συγκεκριμένη φιλοτελική θεματική. Τα δύο γραμματόσημα, στις κλάσεις 0,90 και 1,30 ευρώ, είναι σχεδιασμένα από τη Μυρσίνη Βαρδοπούλου, εικαστικό που συνεργάζεται με τα ΕΛΤΑ. Κυκλοφόρησαν όπως και σε μερικές ακόμη χώρες (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο) με σκοπό να προκαλέσουν και ζήτηση από ένα διεθνές συλλεκτικό κοινό που ειδικεύεται σε αυτήν την κατηγορία. Οπως συμβαίνει σχεδόν κατά κανόνα, τα ελληνικά αθλητικά γραμματόσημα των τελευταίων 35 ετών είναι αισθητικά φτωχά και σχεδιαστικά προβληματικά. Τα καινούργια γραμματόσημα καταφεύγουν στην ασφάλεια της αναπαραγωγής της μασκότ του Μουντιάλ στο γραμματόσημο των 0,90 και στο βασικό γραφιστικό μοτίβο που έδωσε η Βραζιλία στο γραμματόσημο του 1,30 ευρώ. Ισως καλύτερα γιατί όσες φορές τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιχείρησαν να εμπνευστούν ελεύθερα είχαμε φαιδρά αποτελέσματα όπως στο γραμματόσημο που είχε κυκλοφορήσει το 1994 για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου εκείνης της χρονιάς.

Χωρίς πολιτική

Τα ΕΛΤΑ δεν έχουν καμία σταθερή πολιτική για την ένταξη των μεγάλων αθλητικών γεγονότων στο εκδοτικό τους πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη δική τους λογική, κάποια γεγονότα βρίσκουν θέση και κάποια όχι. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο Μουντιάλ δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει ελληνική φιλοτελική εκπροσώπηση. Η λογική είναι αυτή της μη λογικής. Σημασία όμως έχει αυτό που προτείνεται κάθε φορά, και που εκπροσωπεί τη χώρα και την εικαστική, σχεδιαστική της βαθμίδα, να είναι όχι μόνο αξιοπρεπές (ή όχι κακό) αλλά αξιοπρόσεκτο έως πολύ καλό. Δυστυχώς πάντα αναγκαζόμαστε να δώσουμε παραδείγματα από το παρελθόν και κυρίως από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 που στην κατηγορία του ελληνικού γραμματοσήμου ήταν κορυφαίες. Ας συγκρίνει κανείς πώς είχαν αποδοθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ρώμης (1960) και του Τόκιο (1964) και ας δει μετά τις πρόσφατες σειρές. Επίσης, η αθλητική σειρά του 1968 ήταν καλού επιπέδου. Μνημείο κακογουστιάς ήταν όλες σχεδόν οι σειρές των δεκαετιών ’80 και ’90 και αν μείνουμε στον αθλητισμό, το «βατόμουρο» παίρνουν οι σειρές «Αθλητικές Εκδηλώσεις, Γεγονότα, 1986», «ΧΧV Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης, 1987», «Μεσογειακοί Αγώνες, 1991», «XVI Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, 1991», «Ολυμπιακοί Αγώνες Βαρκελώνης, 1992», κ.ά. Ολες προς αποφυγήν.

Τουλάχιστον η νέα σειρά του Μουντιάλ περνάει στη μεγάλη κατηγορία των ανώδυνων και αδιάφορων σειρών που μας έχουν συνηθίσει τα ΕΛΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή