Από το Κυπαρίσσι στις Σπέτσες, η Ελλάδα που αγαπά ο Τζέιμς Φουτ

Από το Κυπαρίσσι στις Σπέτσες, η Ελλάδα που αγαπά ο Τζέιμς Φουτ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει γίνει θεσμός, πλέον, η ετήσια έκθεση ζωγραφικής του Βρετανού ζωγράφου Τζέιμς Φουτ στις Σπέτσες, κάθε καλοκαίρι τέτοια εποχή. Και η φετινή αυλαία ανοίγει το ερχόμενο Σάββατο 9 Αυγούστου, στο Ορλώφ, στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών (έως 20/8). Αυτό που κάνει την έκθεση ξεχωριστή και τη δουλειά του Τζέιμς Φουτ τόσο ελκυστική είναι η βαθιά του σχέση με την Ελλάδα και το τοπίο της αλλά και τους ανθρώπους της. Ο Τζέιμς μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αγγλία και στην Ελλάδα, όπου περνάει τα καλοκαίρια στο μαγευτικό Κυπαρίσσι, στη Λακωνία, στις μοναδικές ακτές της ανατολικής Πελοποννήσου, νοτίως του Λεωνιδίου. Ο τόπος είναι ευλογημένος από φυσική ομορφιά και μια διαρκής έκρηξη μεσογειακών χρωμάτων δίνουν στο χωριό όψη γιορτής. Αυτήν την αίσθηση μεταφέρει στα έργα του, όλα υδατογραφίες, ο Τζέιμς Φουτ, που λατρεύει αυτή την ιδιαίτερη ελληνική κουλτούρα, τα καΐκια, τις παλιές πόρτες, τα γαλανά νερά, τις μοβ βουκαμβίλιες…

Στα έργα του έχει σκηνές και από τη Μονεμβασία αλλά και από τις Σπέτσες και φυσικά το Κυπαρίσσι, αιχμαλωτίζοντας ολόκληρο τον γοητευτικό μικρόκοσμο του Αργοσαρωνικού, της Αργολίδας και της Λακωνίας, με το διαχρονικό τοπίο και τη βαθιά, χωνεμένη αίσθηση της «παλιάς» Ελλάδας.

Το ύφος του, ρεαλιστικό αλλά όχι φωτογραφικό, δίνει στις ακουαρέλες του μια πατίνα χρόνου αλλά και μια αύρα νοσταλγίας. Ο Τζέιμς Φουτ, καθώς συνεχίζει τη μακρά παράδοση των φιλελλήνων ζωγράφων, αναζητεί διαρκώς ελληνικά θέματα για νέα έμπνευση.

Και καθώς οι ακουαρέλες του Τζέιμς Φουτ μας παροτρύνουν να ψάξουμε στον χάρτη για το Κυπαρίσσι, η μνήμη ανακαλεί τις πρώτες εντυπώσεις από αυτήν την απείραχτη φέτα ελληνικής ζωής στις παρυφές της Λακωνίας. Πάνω απ’ όλα η έκπληξη: μα πώς είναι δυνατόν να μην μας μίλησε ποτέ κανείς για τον προικισμένο κόλπο με τα γαλαζοπράσινα νερά; Η κάπως αφύσικα πολύωρη οδήγηση που χρειάζεται για να φτάσεις από την Αθήνα, «έσωσαν» το Κυπαρίσσι από τις παθογένειες του μαζικού τουρισμού και έδωσαν τη χαρά σε ανθρώπους σαν τον Τζέιμς Φουτ να το ανακαλύψουν.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή