Φθινοπωρινή πρεμιέρα με Μιρό

Φθινοπωρινή πρεμιέρα με Μιρό

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας επισκέπτης κατεβαίνει κρατώντας μια ομπρέλα τα σκαλιά του Μουσείου Albertina στη Βιέννη, όπου εγκαινιάστηκε αυτές τις ημέρες μια εντυπωσιακή έκθεση του Ισπανού καλλιτέχνη Χοάν Μιρό. Η λαμπρή ατομική έδωσε αφορμή να επιζωγραφιστούν τα περίφημα μοτίβα του με τους αστερισμούς, δίνοντας χρώμα στη φθινοπωρινή αυστριακή γκριζάδα.

To Albertina συγκεντρώνει μέχρι και τις αρχές του 2015 πάνω από 100 πίνακες και σχέδια του Καταλανού, που κατάφερε στη μακρά του πορεία να διατηρήσει τον αυθορμητισμό που έχουν τα παιδιά όταν ζωγραφίζουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα είναι ένας από τους πλέον αγαπητούς ζωγράφους σε όλες τις ηλικίες. Αστρα, πρόσωπα, πουλιά, έντομα πρωταγωνιστούν στα έργα.

Από Κατζ μέχρι Λοτρέκ

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτό το φθινόπωρο μπαίνει πολύ δυναμικά στη Βιέννη, καθώς εκτός από τον Μιρό διοργανώνονται και άλλα σπουδαία αφιερώματα, που αναμένεται να ενισχύσουν και το τουριστικό ρεύμα στην πόλη. Στο Albertina φιλοξενείται μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου και μια έκθεση του Αμερικανού καλλιτέχνη Αλεξ Κατζ, ύστερα από μια πρόσφατη δωρεά που προίκισε το μουσείο με 60 έργα του. Στο παλάτι Belvedere θα παρουσιάζονται από τα τέλη Οκτωβρίου έργα του Κλοντ Μονέ. Στο Kunsthistorisches Museum την ίδια περίοδο θα κυριαρχήσουν οι μορφές του Ισπανού Ντιέγκο Βελάσκεθ. Στο Kunstforum αντιθέτως θα εκτεθούν δημιουργίες του Τουλούζ Λοτρέκ σε μια έκθεση – σταθμό, 150 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου Γάλλου καλλιτέχνη.

Την ποικιλία των μεγάλων εκθέσεων συμπληρώνει και ένα αφιέρωμα με φωτογραφίες που τράβηξε ο μεγάλος σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ επίσης στο Kunstforum. Πρόκειται για λήψεις που έκανε σε νεαρή ηλικία και δείχνουν την πορεία που θα ακολουθούσε αργότερα στη μεγάλη οθόνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή