Ματιές στον κόσμο της Ανατολής

Ματιές στον κόσμο της Ανατολής

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΑ. Ηταν δέκα χρόνια πριν, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν νέοι χώροι αναδείχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, νέες περιοχές έγιναν προορισμοί. Ανάμεσά τους και ένα νέο μουσείο στην οδό Αγίων Ασωμάτων, ένα θαυμάσιο νεοκλασικό που δώρισε ο Λάμπρος Ευταξίας στο Μουσείο Μπενάκη. Ενα νεοκλασικό που αναδημιουργήθηκε με βάση τις σύγχρονες μουσειακές ανάγκες και έχει μία από τις ωραιότερες ταράτσες της Αθήνας, που κάνει δώρο στον επισκέπτη του Μουσείου την πανοραμική θέα του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Εκεί στήθηκε το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και αναδείχθηκαν οι σημαντικοί θησαυροί που είχε ήδη στη συλλογή του ο Αντώνης Μπενάκης. Είχε ήδη δημιουργηθεί ο νέος χώρος του Μπενάκη της οδού Πειραιώς, αλλά η δημιουργία αυτού του παραρτήματος κρίθηκε αναγκαία για να αναδειχθεί η τέχνη του ισλαμικού κόσμου και η γνωριμία και η κατανόηση των γειτονικών λαών και πολιτισμών.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης έχει διοργανώσει εκθέσεις, εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και έχει αναδείξει τις όψεις του ισλαμικού κόσμου στο σύγχρονο κοινό της Αθήνας και των επισκεπτών της. Στους χώρους του φιλοξενήθηκαν έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να δουν τον κόσμο της Ανατολής μέσα από μια σύγχρονη ματιά.

Στα δέκατα γενέθλιά του, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης έχει προγραμματίσει πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για το φετινό φθινόπωρο. Στις 3 Οκτωβρίου θα φιλοξενηθεί η καθηγήτρια Νάντια-Μαρία Ελ Σέικ και θα μιλήσει με θέμα «Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Αραβες». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου στα ελληνικά από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.

Μία ακόμη παρουσίαση βιβλίου φιλοξενείται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στις 22 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την έκδοση «Συλλογή Μαντώς και Λόντου Οικονομίδη – Από γυαλί χρωματιστό». Στην έκδοση δημοσιεύεται το σύνολο της σπάνιας συλλογής της Μαντώς και του Λόντου Οικονομίδη από γυάλινα αγγεία και οπαλίνες που δημιούργησαν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Τα περισσότερα από τα έργα κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα στα προάστια της Κωνσταντινούπολης.

Τον Δεκέμβριο του 2014 θα εγκαινιαστεί η έκθεση που θα φιλοξενεί το καλλιτεχνικό έργο του Θεόδωρου Ράλλη, εμπνευσμένο από την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, αφού ο δημιουργός τους κατάγεται από τη Χίο. Ο Θεόδωρος Ράλλης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη του έργου του Θεόδωρου Ράλλη μέσα από επιλεγμένους πίνακες που θα συνδεθούν με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου.

Εργα του Θ. Ράλλη

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα δουν αυτοπροσωπογραφίες του ζωγράφου, έγγραφα που σχετίζονται με τη φοίτησή του στην Καλών Τεχνών του Παρισιού, επιστολές και φωτογραφίες του εργαστηρίου του. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τον Φεβρουάριο του 2015 και θα χωρίζεται σε τρεις ενότητες: την πίστη στην Ανατολή, το χαρέμι και το λουτρό. Οι επιμελητές θα επιδιώξουν να αναπτυχθεί ένας «διάλογος» μεταξύ των αντικειμένων από τον υλικό πολιτισμό της Ανατολής και των έργων του Θεοδ. Ράλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή