Οι Κεφαλές του Ερμού, το όνειρο κάθε φιλοτελιστή

Οι Κεφαλές του Ερμού, το όνειρο κάθε φιλοτελιστή

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ερμής, οι Μεγάλες Κεφαλές του και οι διαδοχικές εκδοχές, για περισσότερα από 60 χρόνια, έχουν όχι μόνο σφραγίσει τον ελληνικό φιλοτελισμό αλλά έχουν δημιουργήσει έναν μύθο. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συλλέκτης για να συνδέει αυτόματα τις πρώτες σειρές του «Ερμή», τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν το 1861, με κάτι βαθύτερο που αγκαλιάζει τις ρίζες του εξαστισμού της χώρας και που παραπέμπει έστω και εμμέσως στη σύνδεση της επίσημης Ελλάδας με το δίκτυο της ευρωπαϊκής γραφιστικής τέχνης, της τυπογραφίας, της καλλιτεχνίας και της αισθητικής ιεραρχίας που επικρατούσε στην ακαδημαϊκή Ευρώπη της βικτωριανής εποχής.

Ολος αυτός ο κόσμος, που ακόμη και σήμερα είναι ο προγονικός κόσμος του σύγχρονου συστήματος, ασκεί γοητεία και διαθέτει μεγάλη ελκτική δύναμη ιδίως στους συλλεκτικούς κύκλους. Στον χώρο του φιλοτελισμού, ένας κόσμος αυθύπαρκτος και ακόμη ακμαίος, αν και η προσέλκυση νέων σε ηλικία συλλεκτών αποτελεί πάντα ένα ανοιχτό ζητούμενο, η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση χάρη στην υψηλής ποιότητος παραγωγή γραμματοσήμων από τις απαρχές (1861) έως τη δεκαετία του 1970 (έκτοτε υπάρχει παρακμή). Ιδίως ο Ερμής είναι ονομαστός και περιζήτητος ανάμεσα στους συλλέκτες, σε διεθνές επίπεδο. Σχεδιαστικά και εκτυπωτικά είναι στην υψηλότερη σφαίρα, προϊόν της τέχνης του διάσημου Γάλλου χαράκτη Albert (Désiré) Barre, κορυφαίου εκφραστή της πιο εκλεπτυσμένης αισθητικής τής, πομπώδους, Δεύτερης Αυτοκρατορίας.

Σπάνιες σειρές

Την 1η Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Χίλτον, μια μεγάλη δημοπρασία διεθνούς ενδιαφέροντος, από τον οίκο της Θεσσαλονίκης A. Karamitsos. Θα προσφερθούν -από ιδιωτική συλλογή- μερικές από τις πιο σπάνιες σειρές, οι περίφημες Μεγάλες Κεφαλές του Ερμού, σε ανοικτή in situ και online δημοπρασία.

«Η εταιρεία Καραμήτσος δραστηριοποιείται στον χώρο του γραμματοσήμου, αλλά και του ευρύτερου συλλεκτικού χώρου, περισσότερο από 30 χρόνια», λέει ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, εκτιμητής γραμματοσήμων. «Εχοντας διοργανώσει με επιτυχία εκατοντάδες δημοπρασίες, μέσω των οποίων διέθεσε στους συλλέκτες αντικείμενα πολύ αξιόλογων και διάσημων συλλογών, διοργανώνει τώρα την 500ή δημοπρασία. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό φιλοτελικό γεγονός, τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, μια που οι φίλοι του ελληνικού γραμματοσήμου, και ιδιαίτερα του κλασικού, βρίσκονται παντού».

Ο επετειακός χαρακτήρας της δημοπρασίας επισφραγίζεται από την ποιότητα και τη σπανιότητα του υλικού. Πολλές τιμές εκκίνησης κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες ευρώ, αλλά αστέρι της δημοπρασίας είναι ο λαχνός υπ’ αριθμόν 1, που είναι το δοκίμιο της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμού, το οποίο απέστειλε ο Αlbert Barre στον φίλο του Natalis Rondot. Είναι το μόνο γνωστό δοκίμιο, ενυπόγραφο, της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμού και αποτελεί, δικαίως, το πιο περιζήτητο κομμάτι της δημοπρασίας. Η τιμή εκκίνησης είναι 105.000 ευρώ.

«Τον Ιούλιο του 1860, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Αυτοκρατορικό Γαλλικό Τυπογραφείο να σχεδιάσει και να εκτυπώσει τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ελληνικής κυβερνήσεως», μας θυμίζει ο συλλέκτης Βασίλης Θ. Δούμας. «Το έργο αυτό ανατέθηκε στον Albert Barre, τον πιο διάσημο σχεδιαστή και χαράκτη του τυπογραφείου. Ο Barre παρέδωσε ένα μοντέλο μαύρου χρώματος, στο μετάλλιο του οποίου η κεφαλή της θεάς Δήμητρας (Ceres) είχε αντικατασταθεί από χαραγμένη με το χέρι κεφαλή του Ερμού. Το μοντέλο του Barre κατέστησε τη Μεγάλη Κεφαλή του Ερμού ένα από τα κομψότερα γραμματόσημα του κόσμου, το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων φιλοτελιστών της Ευρώπης. Το μοναδικό αυτό μοντέλο του διάσημου καλλιτέχνη Albert Barre βρίσκεται στη συλλογή του κ. Νίκου Ασημακόπουλου, η οποία θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Α. Κaramitsos την 1η Οκτωβρίου».

Το «Σολφερίνο»

Αυτή η περίφημη συλλογή περιλαμβάνει και ένα αρίστης ποιότητος «Σολφερίνο», το πλέον περιζήτητο γραμματόσημο του ελληνικού φιλοτελισμού. Υπάρχουν ελάχιστα στον κόσμο (έχουν βρεθεί μόνο 13, όπως μας πληροφορεί ο κ. Β. Θ. Δούμας). Το όνομά του «οφείλεται στον ασυνήθιστο λιλά-ροζ χρωματισμό, παρόμοιο με το αίμα στις στολές των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην αιματηρή μάχη του Σολφερίνο, μεταξύ της Αυστρίας και της Γαλλίας το 1859». Η ύπαρξη αυτού του «Σολφερίνο» δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη δημοπρασία και το συγκεκριμένο που δημοπρατείται, με τιμή εκκίνησης 95.000 ευρώ, προέρχεται από τη συλλογή A. Rothschild.

Στη δημοπρασία θα διατεθούν επίσης πολλά δοκίμια (essays, proofs, Die Proofs και Meyer Imprints) καθώς και γραμματόσημα επίσημων φακέλων ταχυδρομημένων σε σπάνιους προορισμούς.

​​500ή Φιλοτελική Δημοπρασία του οίκου A. Karamitsos. Ξενοδοχείο Χίλτον, Αθήνα. 1η Οκτωβρίου, 6 μ.μ. (έκθεση υλικού την ίδια ημέρα στο ξενοδοχείο Χίλτον, 11 π.μ. – 2 μ.μ.) www.karamitsos.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή