Η Μαρία Παπαδημητρίου στην Μπιενάλε της Βενετίας

Η Μαρία Παπαδημητρίου στην Μπιενάλε της Βενετίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαρία Παπαδημητρίου είναι η καλλιτέχνις που θα μας εκπροσωπήσει στην ερχόμενη Μπιενάλε Εικαστικών της Βενετίας, που θα γίνει το 2015, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής θα είναι ο Αλέξης Παπαζαχαρίας. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν η επιμελήτρια Μαρίνα Φωκίδη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, η εικαστικός Λήδα Παπακω νσταντίνου, ο εικαστικός Χάρης Κοντοσφύρης και η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Γεννημένη το 1957, με σπουδές στο Παρίσι, η Παπαδημητρίου διδάσκει σήμερα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από την αρχή της καριέρας της είχε πάντα στραμμένο το βλέμμα της στην απόπειρα σύνδεσης τέχνης και κοινωνίας. Στόχος της είναι να τοποθετεί την καλλιτεχνική δημιουργία σ’ ένα πλαίσιο που δεν περιορίζεται από τις συμβάσεις που θέτουν τα μουσεία, οι συλλέκτες, οι αίθουσες τέχνης. Είναι γνωστή για την ικανότητά της να ενεργοποιεί συνεργασίες και συλλογικές δραστηριότητες. Ετσι, λειτουργεί συχνά είτε ως μέλος μιας ομάδας είτε ως ο συντονιστής των ενεργειών που θα δώσουν σε καλλιτέχνες και απλούς πολίτες τον χώρο της καλλιτεχνικής έκφρασης. Κοντολογίς, ξέρει πώς να στήνει μια πλατφόρμα συμμετοχής και να λειτουργεί ως ο εμψυχωτής ενός εγχειρήματος.

Ενα δείγμα γραφής της στάσης της στην τέχνη είναι το ΤΑΜΑ. Ενα ακρωνύμιο για το Temporary Autonomous Museum for All που ίδρυσε το 1998. Μία από τις δράσεις της ήταν να καταγράψει τη ζωή μιας κοινότητας Ρομά, επιδιώκοντας την αναβάθμιση της περιοχής, όπου διέμεναν. Εκτοτε οι δεσμοί της με την κοινότητα των τσιγγάνων έγιναν πιο δυνατοί. Και φέτος στο DESTE Fashion Collection στο Μουσείο Μπενάκη, όχι μόνο παρουσίασε ρούχα και αντικείμενα από τους καταυλισμούς, αλλά έβαλε και τους επισκέπτες να ντυθούν με αυτά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή